Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Védekezzünk az almamoly ellen!

Az almamoly mindenütt megtalálható, ahol almát és körtét termesztenek. Az elmúlt nyári száraz időszakban elszaporodtak és 70-80 százalékos kártételt is okoztak ott, ahol nem védekeztek ellene. Azonban a védekezések rossz időzítése következtében előfordult akár 40 százalékos kártétel is. Ezzel szemben a rendszeres és szakszerűen irányított növényvédelemmel az almamoly kártétele akár 2,5 százalékra is leszorítható. A gyakorlaton alapuló tapasztalataink azt mutatják, hogy a házikertekben és a gyümölcsösökben minden évben a termés jelentős hányadát pusztítják el az almamolyok.

Idén a feromoncsapdák adatai alapján a tavalyihoz viszonyítva mintegy két héttel késett a megjelenésük. Viszont a nagy számú, áttelelt bábokból nagy lepkerajzás volt megfigyelhető. A párzást követően 2-8 nap alatt rakják le tojásaikat. Az első négy nap után már lerakták a tojások 70-75 százalékát, s ez nagyon fontos adat a védekezés időpontjának megállapítására. Egyetlen nőstény lepke 10-12 napos élettartama alatt 50-250 tojást rak le egyesével, elsősorban a gyümölcsökre, de elvétve a levelekre és a fiatal hajtásokra is. A tojásrakás szinte kizárólag az alkonyati órákban, kellemes, meleg és szélcsendes időben zajlik, 15 fok alatt azonban szünetel. Az ezüstösen csillogó, 1-1,5 mm átmérőjű, vízcseppre emlékeztető tojások fejlődése nagy mértékben függ az időjárástól. Tavasszal például 22 fokon hét nap, nyáron pedig 28 fokon öt nap szükséges rá. A kis lárva viszonylag hosszú ideig a gyümölcs felületén, a leveleken és a hajtásokon vándorol, alkalmas helyet keresve a befurakodásra. Ha a tömeges lárvakelés idején hűvös, csapadékos az idő, akkor a lárvák nagy része elpusztul és az esős években a fertőzés is jóval kisebb mértékű. A lárva fejlődése 20-25 napig tart. Ezalatt több gyümölcsöt is károsít. Kifejlődése után a fa kéregrepedéseiben húzódik meg és bebábozódik, majd megkezdődik a lepkerajzás.

A rajzáskezdet megállapítására jól beváltak a szexferomoncsapdák. A növényvédelmi szolgálat a járásban több helyen is kihelyezett ilyen csapdákat. Ezek alapján figyeljük a rajzás menetét, amely jó alapot ad a védekezés megkezdéséhez. Ennek alapján a második generáció tömeges lárvakelését a harmincadik héten, azaz július 23-a és 30-a között várhatjuk. A tömeges tojásrakás idején és lárvakeléskor eredményesen védekezhetünk kitinszintézist gátló szerekkel, amelyek kímélik a természetes ellenségeit. Nálunk kapható a Dimilin 48 SC (0,25%, 21 nap várakozási idő), az Integro (0,04%, 14) és a Rimon 10 EC (0,05%, 14). Ezek a készítmények 10-14 napig tartják hatásukat. Már külföldön is megfigyelték, hogy sajnos itt is kialakult a kártevő rezisztenciája, azaz ellenállóképessége a legtöbb kitingátlóval szemben.

A legbiztosabb hatást a kettős blokkolórendszerrel bíró Rimon 10 EC-vel lehet elérni, mivel ennél a rezisztencia kialakulása kizárt. Más készítmények, amelyek a már kikelt lárvákra hatnak, a következők: Calypso 480 SC (0,2%, 14), Mospilan 20 SP (0,025%, 14), Nurelle D (0,06%, 28), Reldan 22 (0,225%), Spintor (0,06%, 3), Steward (0,017%, 7) és Trebon 10 F (0,05%, 28). A permetezést ezekkel is 10-14 nap után meg kell ismételni. A piretroid hatóanyagú készítmények közül még engedélyezettek: Bulldock 25 EC (0,06%, 21), Cyprin 10 EC (0,025%, 28), Decis EW (0,02%, 28), Decis Protech (0,07%, 28), Delta EW 50 (0,02%, 28), Karate Zeon 5 CS (0,015%, 28), Mavrik 2 F (0,05%, 60) és Vaztak 10 EC (0,015%, 28). Ezek a készítmények válogatás nélkül pusztítják az almamoly természetes ellenségeit is, mint például a katicabogarakat és fátyolkákat. Hatásuk rövid, 3-4 napra tehető. Mivel az alma felületén már kialakult a viaszréteg, így a jobb tapadás érdekében ajánlatos tapadószert (pl. Agrovital, Silwet L) keverni a permetlébe.

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>