Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Vasárnaptól bevezetik az objektív felelősséget

2012. július 1-jétől nincs kifogás, az autó tulajdonosa felel minden szabálysértésért, amit az autójával elkövetnek, amennyiben nem lehet kideríteni, hogy ki vezette a járművet.

Az objektív felelősség intézménye azon közlekedési szabályok megsértésére vonatkozik, melyek be nem tartása balesetet okozhatnak, ami által emberek élete és egészsége kerül veszélybe. A rendőrség az új szabálytól azt várja, hogy 30-40 százalékkal csökkenjen a súlyos közúti balesetek száma.

A szabálysértésekért kiróható büntetések is szigorodnak és előre meg lesz határozva a bírság nagysága. A rendőr ezentúl nem mérlegelheti majd, hogy kinek mekkora összeget szab ki. A megengedett sebesség túllépéséért lakott területen belül 15-től 798 euróig terjedő pénzbírságra számíthat a bűnös, lakott területen kívül 30-tól 798 euróig.

A piroson való áthajtás 300 eurójába kerül majd a felelőtlen autósnak. A szabálytalan előzésért 249 euró büntetés jár, tilosban való megfordulásért vagy tolatásért 99 euró. Vasúti átkelőn való szabálytalan áthajtásért 300 eurót kockáztat a gépjárművezető, ahogy a stoptábla és a piros lámpa figyelmen kívül hagyása esetén is. A jármű legnagyobb megengedett tömegének túllépése akár 798 euróba is kerülhet.

Az objektív felelősség intézményében motivációként kívánják felhasználni, hogy a jármű tulajdonosa számára lehetővé teszik, hogy a kiszabott büntetésnek csak a kétharmadát kelljen befizetnie, amennyiben annak, a fizetési felszólítás kézbesítésétől számított, 15 napon belül eleget tesz. Ha azonban túllépi ezt a határidőt, akkor a teljes összeget be kell fizetnie.

A bírság rendezésével az egész ügy lezárul, anélkül, hogy bármilyen bejegyzés kerülne a gépjárművezetők nyilvántartásába. A kiszabott összeget nem lehet majd készpénzben befizetni, csak bankszámlára történő átutalással.

A jármű tulajdonosának lehetősége van fellebbezni a fizetési felszólítás ellen, és megadhatja a szabálysértő gépjárművezető adatait a rendőrségnek. Sikertelen fellebbezés esetén azonban őt terheli a perköltség is, ami 30 euró lesz.

Az objektív felelősség bevezetésével azonban nem változik és nem szűnik meg a szubjektív felelősség. A közlekedési szabályok betartását ugyanúgy fogják ellenőrizni a rendőrök, mint eddig. A törvénysértő esetek továbbra is a szabálysértési törvény és a változatlan tarifatáblázat alapján lesznek elbírálva. Ha a dolgot nem tudják helyszíni bírsággal rendezni, a közigazgatási hatóság, közigazgatási eljárás keretében fogja azt megoldani, ahogyan eddig is.

Az objektív felelősség intézményét egyelőre nem fogják automatikusan érvényesíteni. Először azt kívánják megállapítani, hogy a rendőrség rendelkezik-e az ehhez szükséges eszközökkel. A rendőrség egyelőre begyűjti és kiértékeli az adatokat, hogy ki tudja küszöbölni az esetleges pontatlanságokat. Mivel nem csak a kihágást elkövető gépjármű beazonosításáról van szó. A felvételnek tartalmaznia kell a gépjármű rendszámtáblájának olvasható képén kívül a szabálysértés helyét, dátumát és időpontját is. A felvételnek olyannak kell lennie, hogy az felhasználható legyen, mint bizonyíték, ezért a rendszertől a legkisebb hibaszázalékot remélik.

SITA nyomán Felvidék.maHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>