Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Vásárlás előtt a növényvédő szerekről

A növényvédő szerek felhasználási területe sokféle. A házikertben leginkább a gomba- és a baktériumölő, rovar- és atkaölő, csigaölő, talajfertőtlenítő és gyomirtó szerek használata terjedt el. A gombaölő szerek (fungicidek) a növény felületén vagy a növény belső szöveteiben élősködő és a sejtek elhalását okozó kórokozó gombák ellen biztosítanak védelmet. Ilyenek a kén, réz és a szerves hatóanyagú permetszerek. A baktériumölő szerek (baktericidek) feladata a növények megvédése a baktériumos betegségektől, ezeket leggyakrabban preventíven használjuk. Ilyenek elsősorban a réztartalmú szerek. A rovarölő szerek (inszekticidek) a kártevő rovarokat pusztítják, megvédve a növényt a bogarak, lárvák, hernyók, nyűvek, stb. rágásától, vagy a levéltetvek szívogatásától. A rovarölő szerek többsége az emberre és a melegvérű állatokra veszélyes szerves foszforsavészterek, karbamátok, stb. csoportjába tartozik. A piretroidok kémiai csoportja a veszélytelenek, illetve a relatívan veszélyesek csoportjába sorolható.

Az utóbbi években számos új, csak egy-egy rovarfajra ható ún. specifikus, különleges hatásmódú rovarölő szerek jelentek meg, amelyek csak a célrovart pusztítják, de a hasznos ragadozókat, a katicabogarakat, fátyolkákat és fürkészdarazsakat megkímélik és az emberre kevésbé veszélyesek. Ilyen például a Dimilin, Rimon 10 EC és az Integro.

Az atkaölő szerek (akaricidek) a növényt károsító atkák elleni készítmények. Ezek a rovarvilág legapróbb, szabad szemmel alig látható képviselői. A legtöbb permetszernek ellenállnak és csak speciális atkaölő szerekkel irthatók. Ilyen például a Vertimec és az Omite.

A csigaölő szerek a meztelen csigák ellen hatásosak. A talaj felszinére szórható granulátumok és ha a csiga ezekkel érintkezik, a bőre kiszárad, mozgásképtelen lesz, s így már nem tud tovább károsítani. Ilyen például a Mesurol és az Alimax.

A talajfertőtlenítő szerekkel a talajban és a talajszinten élő  növények gyökereit károsító rovarok kórokozói ellen védekezünk, pl. Basudin G.

A gyomirtó szerek (herbicidek) a gyomokra vagy a talajra permetezve a gyomokat elpusztítják, vagy a kelésüket megakadályozzák. Vannak totális gyomirtó szerek, amelyek minden zöld növényt, így a kultúrnövényeket is elpusztítanak. Ezekkel csak vetés, illetve ültetés előtt permetezzünk. A gyümölcsösben, szőlőben csak nagy óvatossággal, a használati útmutató betartásával szabad ezeket használni. Ilyenek a Glialka és a Roundup.

Hatásmódjuk szerint a növényvédő szerek alábbi csoportjait különböztetjük meg:

- kontakt szerek, amelyek csak a növény felületén hatnak, azt kívülről védik, ilyenek a réz- és kénkészítmények.

- mélyhatású szerek, amelyek felszívdónak a levél, illetve a gyümölcs szövetébe. Ilyen például a Pyrimir WG és az Aclair WG.

A szisztemikus szerek a növény szöveteibe és nedvszállító rendszerébe jutnak és onnan az egész növényben szétterjednek. Ilyenek a korszerű új típusú gombaölő szerek, Horizon EW, Zato EW, Calypso, stb. Általában a drágább permetszerek kategóriájába tartoznak. Ezenkívül vannak kombinált szerek, melyeket a kölcsönös együtthatás növelése érdekében fejlesztettek ki. Ilyenkor a szerkombinációban a két összetevő előnyös tulajdonságai összegeződnek. Ilyen többek között az Acrobat WG és a Tanos WG. A növényvédő szerek eltarthatósága minden csomagolóanyagon szerepel. A feltüntetett időpontig hatáscsökkenés nélkül felhasználhatók.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>