Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

ÜVEGVARÁZS – Simon Anikó alkotásai a Csemadok galériában

Február elsején, pénteken 17 órai kezdettel a már hagyományos évnyitó karikatúratárlat után ezúttal Simon Anikó mutatkozott be üvegfestményeivel a Csemadok Galériában. A megnyitó közönségét Stubendek László mérnök köszöntötte a Csemadok városi szervezetének nevében, közreműködött Sátor Veronika egyetemi hallgató, aki szavalatával és egy megzenésített Tompa Mihály-vers előadásával tette ünnepélyessé a megnyitó pillanatait.

Simon Anikó Dunaszerdahelyen született és él jelenleg is családjával, férjével és két kislányával. Nemes egyszerűséggel református vallású magyar embernek vallja magát. A dunaszerdahelyi gimnáziumban szerzett érettségi után 1990-ben a Nyitrai Tanárképző Főiskolán kapott tanári oklevelet magyar nyelv és irodalom, illetve képzőművészeti nevelés szakon. Ezt követően szülővárosában a Kodály Zoltán Alapiskola tanára lett.

Az üvegfestéssel néhány éve kezdett el foglalkozni, ezt megelőzően gyerekkorától kezdve sokféle képzőművészeti technikát kipróbált, mozaikot, akvarellt, litográfiát, tűzzománcot, batikolást, míg végül az üvegfestmények mellett döntött, így vászon, rajzlap helyett áttetsző, színtelen üveglapot használ, melyre üvegfestékkel fest. Ez a speciális festék kiégethető, így még tartósabbá válik, erőteljes, ragyogó színeket eredményez. Hátránya viszont, hogy nehezen kezelhető, kicsit hasonlít a körömlakkhoz. Az üveglapra kerülve azonnal megköt, de csak 4-5 óra múltán szárad meg teljesen. Mindennek következtében festés közben nincs lehetőség a javításra, száradás után pedig csak nagyon erős oldószerrel, rendkívül nevezen távolítható el, tehát pontos vonalvezetést, biztos kezet igényel. További hátránya még ennek a technikának, hogy erősen korlátozott szín-skála áll a művész rendelkezésére. Simon Anikó így indokolta, miért választotta mégis az általa kipróbált sokféle technika közül az üvegfestést: „Tudom, egyszerűbb lenne vízfestékkel vagy bármilyen más technikával… De nekem ez tetszik, s bízom benne, hogy Önöknek is…“ Alkotásait megtekintve megértjük és örülünk választásának. Az üvegen ragyogó, fény hatására más-más árnyalatúnak tetsző színek, az egyszerű, sallangoktól mentes, letisztult virág-, madár-, fa-, népművészeti és egyéb motívumok, vagy éppen az üvegmandalák mind szemet gyönyörködtető alkotások.

A dunaszerdahelyi képzőművész első önálló kiállítására 2011 márciusában szülővárosának művelődési központjában került sor, egy évvel később pedig a nyékvárkonyi Templomkert Fesztiválon állította ki alkotásait. Tavaly szeptemberben a Csallóközi Múzeumban volt közös kiállítása Karika Líviával.

Ezt a mostani, komáromi kiállítását Kocsis Ernő festőművész nyitotta meg, aki az alkotások méltatásakor hangsúlyozta, hogy Simon Anikó üvegfestményei önmagukért beszélnek, különös hangulatot árasztanak. Egy hónapig tekinthetők meg a Csemadok Galériában.

-nkzs-

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>