Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Újabb figyelmeztetés a kormánynak

Az év első hónapja az államháztartás számára általában többlettel zárul, nem volt ez másként 2012-ben sem. Tavaly januárban az államháztartás bevételei majdnem 100 millióval meghaladták a kiadásokat, az idei év első hónapját 63 milliós hiánnyal zárta.  Mi más is lehetett a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következménye?

A tetemes hiány a kormány számára komoly figyelmeztetés kell, hogy legyen. A Pénzpolitikai Intézet gazdaság alakulását előrejelző elemzése mellett ez egy újabb figyelmeztetés, a kabinet részére. Hamarosan reagálnia kell a fejleményekre, alapvetően át kell értékelnie az idei állami költségvetést. Mivel a költségvetést alapvetően befolyásoló gazdasági mutatók tavaly november óta (az idei állami költségvetés jóváhagyása óta) számottevően módosultak, a költségvetés sarokszámainak módosítása nem tűr halasztást. Ha a kormány késleltetni fogja a változásokat, kivár, az minden bizonnyal annak lesz a jele, hogy még súlyosabb fejleményre számít, a gazdaság teljesítőképességének a mainál is rosszabb állapotára.

Januárban alapvetően az adóbevételek lecsökkenése okozta az egyensúlyhiányt. A kormánynak azonban nemcsak a bevételi oldal korrekcióját, lecsökkentését kell hamarosan végrehajtania, hanem ezzel párhuzamosan a kiadási oldalon is hangsúlyos  érvágást kell majd eszközölnie. Komoly gondban lesz a kormány, ha tartani akarja ígéretét, az össztermékhez viszonyított 3 százalékos hiánycélt. Mivel gyors ütemben nő a munkanélküliség, a tervezetthez képes alapvetően megnő a munkanélküli segélyek és a szociális segélyek összege. Emiatt még mélyebb beavatkozást kell majd alkalmaznia. Számottevő lefaragást kell végrehajtania az állami kiadásoknál, nem pedig ortodox módon a bevételeket megnövelnie. Hozzá kell látnia az eddigieknél fegyelmezettebb adóbehajtáshoz, az adótörvények kivételeinek megszüntetéséhez, a korábban keletkezett kinnlevőségek szigorúbb behajtásához. Amennyiben betartja ígéretét, mereven megtartja a hozzáadottérték-adó kulcsát, a lakosság, a bérből élők és a kisvállalkozók terheit nem növeli meg, nem adóztatja meg erőteljesebben a munkát, akkor a tőkebevételek erőteljesebb megadóztatásához és a tőkebevételek utáni járulékok megnöveléséhez kell nyúlnia.

A Magyar Közösség Pártja a kormánytól elvárja, hogy felelőssége teljes tudatában nem fogja tovább tétlenül szemlélni a gazdaság kedvezőtlen alakulását, a továbbiakban nem hárítja önmagát statisztaszerepre. Megteszi végre a szükséges lépéseket, beindítja a gazdaság fellendítését célzó kormányzati intézkedéseket. Addig, amíg megvannak hozzá a kellő forrásai, amíg az államadósság nem lépi túl az össztermékhez viszonyított kritikus 60 százalékos szintet, amíg a pénzpiacról zökkenőmentesen tudja finanszírozni az államadósságot. Később már erre sem lesz módja.

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnökeHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>