Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Túlzott takarékoskodás miatt dőlt le a szlovák autópályahíd

Túlzottan takarékoskodtak a tartószerkezet építésekor, ez lehetett az oka Szlovákiában egy autópályahíd leomlásának, amely négy halottat követelt – írta a pozsonyi Pravda kedden.

    A tragédiát tavaly novemberben a kelet-szlovákiai Kiskerénynél (Kurimany) épülő autópályahíd leomlása okozta.
    A baleset kivizsgálásának megállapításaira hivatkozva a Pravda arról írt: az autópályahíd betonozásakor használt segéd tartószerkezet összeomlását az okozta, hogy a váz építésekor az elégségesnél kevesebb acél állványt használtak.
    A független szlovák lap szerint a balesetnek nem kellett volna bekövetkeznie, ha csak néhány darabbal több állványt használnak az építés során, ami legfeljebb 10 ezer euróval növelte volna meg az egyébként 332 ezer eurós kivitelezési árat.
    A baleset tavaly november 2-án történt, miután a D1-es autópálya Kiskerény és Illésfalva (Iliasovce) között épülő hídja leomlott azt követően, hogy a betonozás során használt tartószerkezet összedőlt. A nagy visszhangot és a közvélemény felháborodását kiváltó tragédiának 4 halálos áldozata és 11 sérültje volt, a részben megépült hidat később le kellett robbantani. A romok eltakarítása várhatóan csak februárban ér véget.
    A baleset után a tragédia helyszínén használt ideiglenes tartószerkezetek használatát azonnali hatállyal felfüggesztette a közlekedési tárca, majd széles körű ellenőrzéseket rendelt el a folyamatban lévő autópálya-építéseknél. Az ellenőrzésekkel, valamint a baleset okai kapcsán indult vizsgálattal egyidejűleg a szaktárca az építkezés beszállító cégeinél is vizsgálatot indított.
    A tragédia kapcsán a szlovák sajtó többször írt arról, a baleset összefügghet azzal, hogy a válságba került szlovák építőipari cégek nem egyszer csak a kivitelezési költségeket alig meghaladó áron vállalnak el megbízatásokat. A kivitelező cégek túlzó takarékoskodási intézkedései miatt, valamint a hasonló balesetek elkerülése céljából kidolgozott intézkedéscsomagot a héten terjeszti a pozsonyi törvényhozás szakbizottsága elé Ján Pociatek, a szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési tárca vezetője.
    A lerobbantott autópályahíd építésének újrakezdésére csak a vizsgálat lezárása, valamint az eltakarítási munkálatok befejezése után ad engedélyt a szaktárca, és ez leghamarabb márciusban esedékes.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>