Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Tovább nőtt tavaly a vállalatalapítási kedv Szlovákiában

Tovább nőtt tavaly a vállalatalapítási kedv Szlovákiában, 2012-ben 4 százalékkal több új vállalatot jegyeztek be az országban, mint egy évvel korábban – közölte az MTI pozsonyi irodájával a Bisnode Slovensko vállalati tájékoztató társaság hétfőn.

    Tavaly 20 044 új vállalatot jegyeztek be Szlovákiában a Bisnode Slovensko adatai szerint, az új cégek tőkéjébe 441,5 millió eurót fektettek a vállalkozók.
    ”Ez azt jelenti, hogy az utóbbi hat évben a tavalyi év során alapították a legtöbb új céget” – jegyezte meg Petra Stepánová a Bisnode elemzője, aki szerint ez azt mutatja, hogy a kontinens gazdasági gondjai eddig nem nyomták rá bélyegüket a szlovákiai vállalkozási kedvre.
    2012 decemberének végén az országban több mint 204 ezer bejegyzett cég működött, ez több mint 15 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi számot, és éves szinten a cégek számának 8,1 százalékos emelkedését jelentette. A Szlovákiában bejegyzett cégek közül a kft.-k száma tavaly decemberben meghaladta a 197 ezret (az összes vállalat 96,3 százaléka), részvénytársaságból több mint 7 és fél ezer működött (az összes vállalat 3,7 százaléka).
    A tavalyi, cégalapítási adatok alapján Szlovákiában továbbra is a kft. maradt a legnépszerűbb vállalkozási forma:  2012-ben 19 801 ilyet jegyeztek be. Megfigyelők szerint a kft.-k iránti megnövekedett érdeklődés összefüggésben állhat azzal is, hogy az adó és járulékterhek idén januártól hatályos változtatásai miatt az egyéni vállalkozók egy része számára előnyösebbé vált ez a vállalkozási forma.
    A kft.-k számánál jóval alacsonyabb volt az újonnan bejegyzett részvénytársaságok száma (243), ezek közül az elmúlt hat évben tavaly jegyezték be a legkevesebbet. “A részvénytársaságok iránti csökkenő érdeklődés a bemutatóra szóló, úgynevezett anonim részvények betiltásával függ össze” – vélekedett Petra Stepánová.
    2007 óta, amikor közel 16 és fél ezer új céget alapítottak Szlovákiában, a 2009 és 2010 közti időszakban tapasztalt megtorpanást leszámítva szinte folyamatosan nőt a vállalatalapítási kedv és ezzel egyidejűleg az országban bejegyzett és működő vállalatok száma is. Míg 2007-ben a Szlovákiában bejegyzett cégek száma megközelítőleg 119 ezer volt, a tavalyi év végén már meghaladta a 204 ezret.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>