Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Tovább nőtt a szlovák lakosság hitelállománya tavaly

Szlovákiában 9,1 százalékkal emelkedett a lakosság hitelállományának összege a tavalyi év végére, s elérte a 17,8 milliárd eurót – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

    A szlovák központi bank (NBS) adatai szerint 2012-ben – az országban működő kereskedelmi bankoktól – összesen 5,3 milliárd euró összegű új lakossági hitelt vettek fel.
    A lakosság hitelállományának növekedését a tavalyi év során ismét nagyobb arányban befolyásolták az ingatlanvásárlás céljára felvett hitelek. Ám ezek növekedési üteme visszaesett, szemben az újonnan felvett fogyasztói kölcsönökkel, amelyek esetében a hitelállomány összegének növekedése mellett a növekedés üteme is gyorsult.
    A szlovák kereskedelmi bankok 2012-ben 1,3 milliárd euró új fogyasztói hitelt folyósítottak, ami 17 százalékkal volt több mint egy évvel korábban. A fogyasztói hitelek összege az év végére ismét rekordot döntött, túllépte a 2,5 milliárd eurót, ami 13,3 százalékkal volt több mint az előző év végén. A fogyasztói hitelek kihelyezése területén havi lebontásban októberben zárták a legjobb hónapot a kereskedelmi bankok, ebben a hónapban 142 millió euró új kölcsönt nyújtottak.
    Az ingatlanvásárlás céljából újonnan felvett hitelek összege 2012-ben 3,7 milliárd eurót tett ki, ez éves összehasonlításban 3,2 százalékos csökkenés. A lakosság által ingatlanvásárlás céljára felvett hitelek állománya az év végére elérte a 13,3 milliárd eurót. A lakhatási célú hitelek tekintetében 2012 első két harmada a kereskedelmi bankok számára gyengébbnek bizonyult az egy évvel korábbinál, az eredményeiken az ősz folyamán sikerült némileg javítani, a legtöbb új hitelt novemberben nyújtották.
    Angelika Farkasová, a Postová Banka elemzője szerint a lakossági hitelállomány összege és portfóliója területén tapasztalt tavalyi változások részint azt jelzik, hogy a lakosság hitelfelvételi hajlandósága nem változott, ám inkább a kisebb összegű hitelek irányába mozdult el, ami részben az ilyen típusú hitelek felvételének egyszerűsítésének köszönhető. Hozzátette: az újonnan felvett lakossági hitelek területén az idei évben is a tavalyihoz hasonló ütemű növekedésre lehet számítani.
    Bár az eurózóna tagországai sorában Szlovákia lakossága a legkevésbé eladósodottak közé tartozik, a régió országait tekintve az elmúlt évek során itt volt a legmagasabb a lakosság hitelfelvételi hajlandósága. Szlovákiában tavaly az év végén egy lakosra átlagosan 6600 euró – kereskedelmi bankoktól felvett – hitel jutott, ez tizenegyszerese a 2001-es adatnak.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>