Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Történelemtanárok Társulásának konferenciája Komáromban

2013. február 8-án a Komáromban, a Selye János Egyetem konferenciaközpontjában került megrendezésre a Történelemtanárok Társulásának konferenciája, melyen nyilatkozatot is elfogadtak a szlovákiai magyar történelemoktatásának helyzetével kapcsolatban.

A konferencia meghívott előadói voltak: Hermann Róbert (Hadtörténeti Intézet, Budapest) – Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mítoszai, Kövér György (ELTE BTK) – Kollektív erőszak-hullám, 1882-1883. Tiszaeszlár-reakciók., Száray Miklós (ELTE Apáczai Csere J. Gyakorlógimnázium) - A térképek és az ábrák szerepe a középiskolai történelemtanításban, Zeidler Miklós (ELTE BTK) – Eltérő értelmezések a Horthy-korszakról.

A konferencián vitafórumot is tartottak a történelemoktatás megújításáról, melyen Viliam Kratochvíl, az állami pedagógiai intézet igazgatója is rôszt vett. Simon Attila felvidéki történész, a Történelemtanárok Társulásának vezetője szerint a konferencia egy szakmai továbbképzés is volt a kitűnő magyarországi előadók részvételének köszönhetően.  Úgy látja, hogy a történészek aktivitását az is indokolja, hogy már a mečiari éra idején bizonyos tantárgyak elszlovákosítása ellen léptünk fel, sajnos, azóta is ugyanazokkal a problémákkal állnak szemben. “A magyar és szlovák történelemoktatás egyforma tanterv szerint zajlik, a tankönyvek tükörfordításban készültek, mely számunkra elfogadhatatlan, hiszen teljesen különbözik a valóságtól. A történelem nincs elismerve mint specifikus tantárgy” – mondta Simon Attila.

A Történelemtanárok Társulása közgyűlésének állásfoglalása

A Történelemtanárok Társulásának 2013. február 8-án megtartott közgyűlése a következő nyilatkozatot fogadta el:
A Történelemtanárok Társulása támogat minden olyan törekvést, amely a szlovákiai közoktatás s ezen belül a történelemoktatás módszertani megújítását szolgálja. Úgy véljük, hogy a történelemtanításnak a nemzeti tradíciók áthagyományozása mellett a körülöttünk lévő világ helyes értelmezésére, a gondolatokban, véleményekben, anyanyelvben stb. megnyilvánuló különbözőségek elfogadására és tiszteletére kell nevelnie a diákokat.
Fontossága ellenére azonban a történelem oktatása mégsem kapja meg az őt megillető helyet. Ezt jelzi a történelem óraszámának indokolatlan csökkentése az alapiskolákban, s ennek jele az is, hogy iskoláinkban sok esetben megfelelő képesítéssel nem rendelkező kollégák oktatják a tantárgyat.
Mindezek mellett nyugtalanul szemléljük, hogy az oktatásügy felelősei mintha nem akarnának tudomást venni a magyar iskolákban folyó történelemoktatás gondjairól. Hiába fogalmazza meg ugyanis az állami oktatási program egyik fontos célként azt, hogy a történelemoktatásnak saját nemzete tiszteletére kell nevelnie a diákokat, ha ezt az oktatáspolitika a magyar tannyelvű iskolák diákjai számára nem teszi lehetővé, s a magyar iskolák diákjait másodrendű állampolgárként kezeli. Míg ugyanis a szlovák nemzetiségű diákok számára biztosítva vannak a megfelelő tankönyvek saját nemzetük történelmének elsajátításához, az oktatási minisztérium ugyanezt a magyar iskolák diákjaitól megtagadja. A szlovák iskolák igényei számára készülő és a magyar iskolákba tükörfordítással eljuttatott tankönyvek ugyanis teljesen alkalmatlanok arra, hogy azokból a magyar iskolák diákjai a saját nemzeti kultúrájukat és történelmüket kellő szinten megismerjék.
Ennek a nyilvánvaló diszkriminációnak a kiküszöbölésére a következőket javasoljuk:
- az új oktatási törvény ismerje el, hogy a történelemoktatás nemzeti szempontból specifikus tantárgy, s a törvény is rögzítse a magyar iskolák sajátos igényeit,
- a közoktatás minden szintjén és minden iskolatípus vonatkozásában fogadjanak el a magyar iskolák számára külön oktatási programot történelemből,
- állítsák le a szlovák történelem tankönyvek magyar fordításait, mivel azok nem megfelelőek a magyar iskolák számára,
- írjanak ki pályázatot a magyar tannyelvű iskolák történelem tankönyveinek elkészítésére,
- az oktatási minisztérium tegyen meg mindent azért, hogy a Szlovák Pedagógiai Tankönyvkiadó által 2006-ban és 2007-ben a magyar gimnáziumok számára kiadott történelem tankönyvek, amelyek minden tekintetben megfelelnek a magyar tanulók elvárásainak, ismét eljussanak az iskolákba, s a sorozat harmadik része is elkészüljön,
- a felelős szervek minden a történelem oktatását érintő kérdésben konzultáljanak a magyar iskolákat és magyar pedagógusokat képviselő szervezetekkel.

2013. február 8., Komárom

Történelemtanárok TársulásaHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>