Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Taplógombák a gyümölcsfákon

A házikertekben és üzemi ültetvényekben egyaránt sok sérülés keletkezhet a gyümölcsfákon, akár a figyelmetlen szedéskor, az ágak és a gallyak letörésekor. A nagy fagyban előfordul, hogy a kéreg hosszában megreped. A kapa, a tárcsa és más talajművelő eszköz helytelen használatakor is megsérülhet a fák törzse és súlyosabb esetben a fatestig érő sebzés keletkezhet. A talajszint alatt a fák gyökérnyakát az egér és a pocok, a föld feletti kérget a nyúl rágja, az ágakról az őzek a szarvuk dörzsölésével nyúzzák le a héjat. A metszés során is nagyon sok nyitott sebfelület keletkezik. Sok taplógomba egész életében szaprofita, azaz elhalt, kivágott vagy kipusztult fa korhadását okozza. Ezeknek nincs növényvédelmi jelentőségük.

Az élő fákat megtámadó parazita és az elhalt faanyagot lebontó szaprofita taplók megkülönböztetése, a fertőzöttség korai felismerése és a fajok meghatározása rendkívül nehéz. Egyes fajok a termőtest képzéséhez csapadékos, nedves, párás mikroklímát igényelnek, más fajok a parazita életmódban csak micélium alakban léteznek és a fa teljes elpusztítása után fejlesztenek termőtestet. Az elmúlt években csonthéjas gyümölcsfáink közül a cseresznye-, meggy-, őszibarac-k és szilvafákon a derestapló gomba (Ganoderma applanatum) nagy, fiatalon fehérsárga, később vörösbarna fényes felületű termőtesteit találhattuk a legnagyobb számban. Ez a gomba megtámadja az élő fák kérgét és alkotórészeit lebontva csökkenti azok szilárdságát. A fák kitörését, széthasadását, az ágak letörését elsősorban ennek a taplógomba fajnak tulajdonítják.

A szétterülő, legyező alakú borostás réteggomba (Stereum hirsutum) tetőcserépszerűen egymás felett elhelyezkedő termőtestekkel gyümölcsfáink mellett a szőlőn is előfordul. Sebzéseken fertőz, majd az élő szövetekben terjed. Hatására a kambium működése leáll, amiért az ágak féloldalasan megvastagodnak. A fiatalon világossárga termőtest csoportok az ép fakérget belülről áttörve fejlődnek. A csonthéjas gyümölcsűek, elsősorban az ólomfényűség okozójaként ismert, a fiatalon gömbölyű, majd szétterülő, sárga, barna, lila csíkos lilás réteggomba (Chondrostereum purpureum), amely csoportosan fejleszti termőtesteit. Az őszibarack, kajszi, cseresznye, meggy és szilva mellett az almán, a dión és a ribiszkén is előfordulhat.

A pisztric gomba (Polyporus squamosus) 10-30 centiméteres, de néha félméteres átmérőt is elérő, félkör alakú, tarka pikkelyes, barnássárga termőtestei elsősorban a dión, néha pedig az alma-, cseresznye- és meggyfákon is megtalálhatók. A gomba veszélyes parazita, pusztítása nyomán először elhalnak a nagyobb ágrészek, majd az egész fa kiszárad.

A farontó gombák és így a taplógombák is a fák ép kérgén keresztül nem fertőznek. A fertőzést metszőollóval vagy fűrésszel visszük át egyik fáról a másikra, vagy a szél juttatja a termőrétegen fejlődő bazidiospórákat az átnedvesedő sebekre. A védekezés lehetőségeinek sorában fontos a megelőzés. Óvjuk gyümölcsfáinkat a sérülésektől. A fiatal fákat törzsvédővel védjük a nyúlrágástól. A talajművelő eszközökkel óvatosan, előírásszerűen bánjunk. A mechanikai védekezés abból áll, hogy metszéskor a fertőzött ágakat, a behasadt gallyakat az egészséges részig visszavágjuk. A fagyfoltokat tisztítsuk ki éles késsel. Fontos a taplók termőtesteinek eltávolítása, elégetése is.

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>