Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Talajvizsgálatok fontossága a zöldséghajtatásban

Az üvegházban vagy fóliában történő zöldségtermesztés nélkülözhetetlen feltétele a termőtalaj és a környezet fizikai és kémiai tulajdonságainak ellenőrzése, mérése. A környezet fizikai tulajdonságai alatt értjük a termesztő-berendezésekben a levegő hőmérsékletét, abszolút és relatív páratartalmát, CO2tartalmát, a fényerősséget és a talaj hőmérsékletét is.

A kémiai tulajdonságok közül ellenőrzés alatt kell tartani az összes sótartalom (EC) mértékét és a pH-értéket (savasság, lúgosság).  A tápoldatok megfelelő pH-értéke (5,5-6,8) lehetővé teszi a növények optimális tápanyagfelvételét. A kedvezőtlen (túl magas vagy alacsony) pH-szinten a rendelkezésre álló tápelemek nem felvehetők, vagy nem hozzáférhetők a növények számára. Optimálisnak a pH 6-7 tartományt lehet tekinteni, de lehetnek kivételek is. Ha ez a pH-érték túl magas, csökkenthető az ültetés előtt gipszpor adagolásával, a túl lúgos talajokon viszont savanyító jellegű műtrágyák, illetve ásványi anyagok (salotrémsav, foszforsav) tápoldathoz való hozzáadásával segíthetünk. ═gy nem egyszer sikerül a laboratóriumi minták alapján meghatározott pH-értéket még a termesztés megkezdése előtt beállítani a talajban. Kötött talajokon súlyosabb, laza homoktalajokon valamivel könnyebb mértékben szokott mindez jelentkezni.

A kémiai tulajdonságok közül fontos a sótartalom (EC electrical conduktivity-elektromos vezetőképesség) mérése. A talajok vezetőképessége a talajoldat összes sótartalmára utal. Értéke egyszerűen mérhető, ezért használata teljesen általánossá vált a gyakorlatban. Tudni kell, hogy a növények nem viselik el terméskiesés, vagy minőségi károsodás nélkül a talaj magas sótartalmát, ezért fontos azt folyamatosan ellenőrizni. Rendszeres mérése feltétlenül ajánlott, mivel az egyes tápoldatok erősen befolyásolhatják a talaj sótartalmát. A kertészek többsége ezt rendszeresen meg is teszi, ma már ehhez zsebben hordható EC-mérők is rendelkezésre állnak. A zöldségfajták sótűrése különböző, legkisebb az uborkáé, a paprikáé is alacsony, viszont a paradicsom már viszonylag sótűrő. A tápoldat megengedhető sótartalma meghatározott és ezt a tápoldat töménysége nem lépheti túl. Ez az EC-érték a tápoldatra vonatkozik és ebbe beleértendő az öntözővíz EC-je is! Túl magas EC különösen veszélyes az uborkára, mivel ez a legkevésbé sótűrő növény. Amennyiben a magas sótartalom oka a rossz minőségű öntözővíz, akkor gyakorlatilag lehetetlen a korrekció, s ebben az esetben legjobb másik vízforrás után nézni.

A tápanyaggal jól ellátott növények fejlettek, erősebbek, ellenállóbbak a betegségekkel, de a kártevőkkel szemben is. Azok károsítását könnyebben elviselik, kiheverik, kevesebbszer kell őket vegyszeres védelemben részesíteni, mint a gyengén fejlődő, satnya, magas sótartalmú és pH-értékű talajban nevelkedett növényeket. A legtöbb járásban működnek olyan laboratóriumok, amelyek ezt a vizsgálatot elvégzik. Hajtatás előtt tehát feltétlenül érdemes kivizsgáltatni talajunkat és az öntözővizet is, mert ezzel sok bosszúságtól mentesülünk.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>