Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Szünetel a tanársztrájk, folytatódik az egyezkedés

Sem a megszakított pedagógussztrájk folytatásáról, sem pedig a tanárok bérköveteléseinek teljesítéséről nem született döntés a pedagógus-szakszervezetek rendkívüli tanácsának csütörtök éjjeli ülésén, amelyen az érdekképviselet vezetői a szlovák kormányfővel és minisztereivel is tárgyaltak a megegyezés lehetőségeiről.

    Bár a maratoni tárgyalássorozat csütörtöki fordulójában a tanárok érdekképviselete nem hozott döntést a szerda este megszakított országos pedagógussztrájk egységes folytatásáról, az ország számos – főként fővárosi – oktatási intézményében szünetel a tanítás, péntekre pedig a kormányhivatal épülete elé hívott össze tiltakozó megmozdulást pozsonyi pedagógusok egy csoportja.
    A pedagógus-szakszervezetek rendkívüli tanácsa csütörtökön megszakította ülését, hogy a szünetben ismét tárgyalóasztalhoz üljön Robert Fico kormányfővel, valamint oktatásügyi és pénzügyminiszterével. Az egyeztetés után Pavel Ondek, a pedagógus-szakszervezet vezetője azt mondta: a béremelés mértékét érintő konkrét számokról nem volt szó, ám újabb ajánlatokat kaptak a kormánytól, amely azt ígérte, hogy az oktatásügyi tárca tartalékaiban próbál felszabadítható forrásokat találni a tanárok igényeinek teljesítésére.
    Az éjszakába nyúló egyeztetést követően az oktatási dolgozók érdekképviselete kilátásba helyezte, hogy az eredeti – 10 százalékos – bérköveteléseknél alacsonyabb mértékű béremelésről is hajlandóak lennének tárgyalni a kormánnyal. Azt, hogy milyen mértékű lenne a legalacsonyabb béremelés, amit még elfogadhatónak tartanának, a tanárok egyelőre nem akarták pontosítani, a szakszervezet ezt a hétfőn esedékes újabb egyeztetés során kívánja közölni a kormány képviselőivel.
    Pavol Ondek szakszervezeti vezető szerint ha karácsonyig nem születik megegyezés, alighanem folytatják a sztrájkot. Nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a pedagógusok bojkottálnák a főiskolai felvételiket és az érettségiket is.
    A szlovákiai pedagógus-szakszervezetek azután léptek meghatározatlan idejű országos sztrájkba hétfőn, hogy a kormány elutasította a tanárok tízszázalékos béremelésre vonatkozó követeléseit. A kormány később 5 százalékos béremelést ajánlott fel, de ezt az ajánlatot a pedagógusok elfogadhatatlannak tartották. Az országos sztrájkot szerda estétől szakították meg a szakszervezetek a tárgyalások újrakezdése miatt.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>