Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Szlovákiában megduplázódott a bankbetétek összege tíz év alatt

Több mint kétszeresére nőtt a lakossági bankbetétek összege Szlovákiában az elmúlt évtized során – derül ki a Postová Banka elemzéséből, amit pénteken juttattak el az MTI-hez.

    A harmadik negyedév végén a lakosság bankokban elhelyezett megtakarításainak összege csaknem 24,5 milliárd eurót tett ki, ez csaknem 2,3 szorosa volt a tíz évvel korábbinak.
    A lakosság banki megtakarításainak legnagyobb hányadát – a megtakarítások 57 százalékát – lekötött betétek formájában helyezte el, a második legnépszerűbbnek a folyószámla bizonyult 30 százalékkal.
    A bankokban elhelyezett lakossági megtakarítások összegének megoszlása, megyék szerinti bontásban kiemelkedő különbséget mutat a főváros és környéke javára. Szlovákia 8 megyéje közül hétben a megtakarítások összege hasonló arányban az országos összeg 7-10 százaléka közé esik, az összes megtakarítás majdnem 40 százaléka viszont a pozsonyi megyében mutatható ki, és ebben a régióban nőtt a legnagyobb mértékben a bankbetétek összege is tíz év alatt.
    Bár az elmúlt évtizedben a megtakarítások összegének emelkedésénél jelentősen gyorsabban nőtt – megtízszereződött – a lakosság hitelállománya, a lakossági hitelek összege még mindig alacsonyabb a betétekénél, megközelítőleg annak 70 százalékát teszi ki.
    Az Erste Csoport megbízásából készült októberi felmérés szerint Közép- és Kelet-Európa országaiban a lengyel után a szlovákiai átlagpolgár számít a második legtakarékosabbnak, átlagosan havi nettó jövedelmének 12 százalékát teszi félre.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>