Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Szertefoszlott a kanadai álom

A felvidéki, zselízi Éder Zoltán Kanadában élő édesanyját szerette volna meglátogatni. A kanadai hatóságok november 14-én a torontói repülőtéren feltartóztatták őt és vele utazó barátját, Szabó Gyulát is. Érdemi előrelépés az ügyben azóta sem történt.

A kanadai hatóságok szerint le akartak telepedni az országban. A két fiatalembert két hónapja menekülttáborban tartják.
A Torontóban élő édesanyja hívta meg Éder Zoltánt és barátját, Szabó Gyulát egy tengeren túli kirándulásra. A repülőtéren vették őket őrizetbe, mert nem tudták igazolni, hogy elegendő költőpénz van náluk. „A mai napig nem értem, mi okkal tartják fogva a két fiút, a hatóságok nem adnak konkrét válaszokat. Egyszerűen csak annyit mondanak, hogy be kell bizonyítaniuk, igazi turisták” – közölte Éder Ildikó.
Éder Zoltánék meghívólevéllel érkeztek Kanadába. Őrizetbe vételük után akár óvadékot is fizettek volna értük, de a bevándorlási hivatal hajthatatlan. November közepe óta, már több mint negyven napja vannak bezárva. „Lelkileg megtörtek, hisz egy álom szertefoszlott bennük, de mi is sérültünk, mert az volt a célunk, hogy együtt karácsonyozzunk” – nyilatkozta a Duna Televízó Híradónak Éder Ildikó.
Az édesanya kérésére a szlovák külügyminisztérium december 18-án diplomáciai jegyzékben kérte a fiúk szabadon bocsátását. „A két szlovák állampolgár azonnali kiengedését követeltük. Ha nem hajlandók Kanada területére beengedni őket, akkor pedig azt kértük, engedélyezzék elutazásukat Szlovákiába. Ezen kívül december 11-én konzulunk személyesen is találkozott Kanada diplomáciai képviselőjével, de Kanada egyelőre nem válaszolt jegyzékeinkre” – mondta Renáta Goldírová, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője.
Tudomása szerint a kanadai bíróság január 3-án tárgyalja a két fiatalember ügyét. A kanadai hatóságok nem akartak nyilatkozni.

Duna Televízó, Felvidék.maHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>