Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Ősszel rajzanak, tavasszal károsítanak – a téliaraszolók

Amikor a fákról már minden levél lehullott, s a kert növényei és élőlényei is téli nyugalomra tértek, veszi kezdetét a téliaraszoló lepkék rajzása és násza. Az „araszolós“ években az alkonyati órákban a kavargó lepketömeg a szállingózó hópelyhek benyomását kelti. Novemberben  a rajzás nem ritkán valóban hóeséssel párosul.

A nagy téliaraszolónak (Erannis defoliaria) csupán a hímjei tudnak repülni. Négy, jól fejlett pikkelyes szárnyuk van, amelynek a színezete és rajzolata nem olyan díszes, mint a nappali lepkéké, repülésre azonban kiválóan alkalmasak. Az igen apró nőstényeknek nincs szárnyuk, legfeljebb apró csonkjaik, így repülésre képtelenek. A hímek jól fejlett csápjai érzékeny szaglószervek, amelyek a nőstény illatára vannak „hangolva“. Nélkülük a párok nem találnának egymásra. Amint azt már említettük, a hideg idő beálltával, az első fagyok után, a ködös, zimankós őszi estéken jelennek meg a lepkék. Az egész nyáron át a talajban nyugalomban maradó bábokból október végétől kezdenek előjönni, rajzásuk alkonyatkor veszi kezdetét. A talajból előbúvó nőstények felmásznak az útjukba kerülő legelső gyümölcsfa törzsére, majd a kéregre tapadva várják hímjeiket. Karmaikkal olyan erősen kapaszkodnak, hogy kézzel alig lehet őket lefejteni a fatörzsről úgy, hogy puha testüket szét ne nyomjuk. A hímek is alkonyatkor vetik le bábingjüket és hagyják el a talajt. A kezdetben még gyîrött szárnykezdeményük rövidesen kisimul, repülésre alkalmassá feszül. Néhány perces pihenés után szárnyra kelnek, és a nőstények keresésére indulnak. A nász után a nőstények rövidesen lerakják az ágakra a rügyek mellé a tavaszig nyugalomban maradó tojásaikat. Mielőtt a gyümölcsfák nedvkeringése megindulna, még a rügypattanás előtt kikelnek az áttelelt téliaraszoló-tojásokból a hernyók. A frissen kikelt hernyók mintegy 20-30 cm hosszú selyemszálon leereszkednek, és az egyre hosszabb fonál végén csüngenek. A szél hatására a fonál elszakad, és a kis hernyó továbbvitorlázik. Így egy-két kilométeres távolságra is eljuthatnak. A fiatal hernyók belerágják magukat a fakadó rügyekbe, és egyre többet fogyasztanak. A még ki nem nyílt bimbókból is sokat elpusztítanak.

A kis téliaraszoló (Operopthera brumata) szárnyatlan nősténye 5-8 mm-es. Lábai hosszúk, potroha duzzadt. Hímje 2,5 cm-es, fától fáig lebbenve keresi nőstényét. Az a megtermékenyítés után almazöld tojásait a törzsre, az ágakra és a vékonyabb vesszők rügyei mögé rakja le egyesével. Az áttelelő tojásokból rügypattanáskor kelnek ki a kis araszolóhernyók. Teljesen berágják magukat a rügybe, szemben a nagy téliaraszolóval, amely csak félig rágja be magát. Lombfakadás után laza szövedékkel összeszövik a levélcsomókat, nappal e rejtekhelyen tartózkodnak, éjjel szabálytalanul lyuggatva, karéjozva tovább rágják a leveleket. Tömegszaporodáskor ez a levélpusztítás a tarrágásig fokozódhat. A tarrá rágott fákon kihajtanak ugyan az alvórügyek, de a fák legyengülnek, fagyra érzékenyekké válnak és az így legyengült fákat a másodlagos kártevők – szúbogarak – is megtámadják.

A meleg, ismétlődő őszi esők elősegítik az araszolók elszaporodását. Ezzel szemben előnytelen számukra a hideg, csapadékos tavasz. A késő tavaszi fagyok jelentős lárvapusztulást is okozhatnak.

 

A védekezés irányelvei:

Ősszel  a fák törzsére erősített hernyóenyves övekkel a talajból előjövő és a fákra felmászó szárnyatlan nőstények összefoghatók. Az öveket a tél végén kell leszedni és meg kell semmisíteni, az övtől a földig terjedő részt pedig drótkefével meg kell tisztítani a lerakott tojásoktól. Tömeges elszaporodásuk esetén tavasszal rügyfakadás és fehérbimbós állapot között feltétlenül szükséges permetezni, melyre kiválóan alkalmasak a chlorpyrifos hatóanyagot tartalmazó permetszerek, mint például a Reldan 22.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>