Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Önkéntes katonai szolgálat bevezetését fontolgatja a szlovák szaktárca

Önkéntes katonai szolgálat bevezetését fontolgatja a szlovák védelmi tárca, amely már az idén nyárra megteremtené a koncepció megvalósításához szükséges törvényi hátteret.

    A szaktárca terveiről Martin Glvác védelmi miniszter beszélt kedden Pozsonyban, azt követően, hogy a projekttel kapcsolatos együttműködési lehetőségekről egyeztetett Ján Richterrel a munka-, szociális és családügyi tárca vezetőjével.
    A védelmi minisztérium az önkéntes katonai szolgálat bevezetésével aktív tartalékos állományt szeretne kialakítani. Az elképzelések szerint a tartalékos állomány egy részét hazai szükséghelyzetekben lehetne bevetni, egy másik csoport viszont külföldi szolgálatot is elláthatna. A védelmi minisztérium egyelőre három modell kivitelezését tartja elképzelhetőnek, ezek részleteit a tárcaközi egyeztetések lezárása után véglegesíti.
    A tervekről annyit már most is tudni lehet, hogy az önkéntes katonai szolgálatra nemtől függetlenül azok jelentkezhetnének, akik már betöltötték 18. életévüket de 30 évnél fiatalabbak, és nincsenek a szolgálatot kizáró egészségügyi gondjaik.
    Glvác közlése szerint az önkéntes katonai szolgálat várhatóan 8-9 hétre szólna, az arra jelentkezőket a fegyveres erőkkel kötendő szerződés kötelezné az önként vállalt szolgálati idő letöltésére.
    A védelmi minisztérium terveiben egy közös projekt erejéig a munka-, szociális és családügyi tárca is részt kíván venni. Ez utóbbi az önkéntes katonai szolgálat intézményét a fiatal munkanélküliek magas arányának csökkentését célzó intézkedések összefüggésében látja. Ez utóbbit az is indokolja, hogy a jelenlegi adatok szerint az EU-tagállamok közül arányaiban Szlovákiában él a legtöbb tartósan, tehát legalább 12 hónapja munka nélkül lévő személy, az ország a fiatal munkanélküliek arányát tekintve is dobogós helyen van az unióban.
    A munka-, szociális és családügyi miniszter a két tárca közös terveit ismertetve a média képviselőinek azt mondta: már az idei év második felében beindulhat az a fél éven át tartó próbaprojekt, amelynek keretében megközelítőleg 150-en vállalhatnának önkéntes katonai szolgálatot.
    Az 1,2 millió eurós költségvetésű projektben részt vevők havi nettó 250 euró zsold mellett szállást és ellátmányt kapnának, a fél éves program során a polgári védelem alapjait sajátítanák el, valamint bevethetőek lennének természeti csapások okozta károk elhárítása és egyéb közhasznú munkák során.
    Szlovákia 2005-ben szüntette meg a kötelező sorkatonai szolgálatot, a sorkatonák által letöltendő szolgálati idő az intézmény megszüntetésekor fél év volt.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>