Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Nőtt a lakossági megtakarítások összege Szlovákiában

Éves szinten 5,6 százalékkal nőtt tavaly a lakossági bankbetétek összege Szlovákiában – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI pozsonyi irodájához.

    Szlovákiában a lakosság bankbetétjeinek összege 2012-ben 1,3 milliárd euróval nőtt, elérve a 25,1 milliárd eurót.
    A lakosság banki megtakarításainak legnagyobb hányadát – 55 százalékát – lekötött betétek formájában helyezte el, ezek összege 13,9 milliárd eurót tett ki. A lekötött betétek közül az egy évnél rövidebb futamidejűek voltak a leggyakoribbak, összértékük elérte a csaknem 6 milliárd eurót. A hosszabb lekötésű betétek összege éves szinten stagnált, illetve csökkent.
    A második legnépszerűbb takarékossági formának a folyószámla bizonyult, ezeken a lakossági megtakarítások összegének 31 százalékát helyezték el. Bár a folyószámlákon lévő lakossági betétek összege 8,6 százalékkal emelkedett éves szinten, a növekedés összegének üteme lassabb volt, mint más megtakarítási formák esetében.
    Szlovákiában 2012 végén az egy főre jutó lakossági megtakarítás összege 4643 eurót tett ki. A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is gyorsabban nőtt a lakosság hitelállománya, mint a megtakarításaik összege. Jelenleg a lakosság hitelállománya a megtakarítások 71 százalékát teszi ki.
    Az elmúlt tíz évben a lakossági bankbetétek összege megduplázódott Szlovákiában. Egy az Erste Csoport megbízásából készült tavaly októberi felmérés szerint Közép- és Kelet-Európa országaiban a lengyel után a szlovákiai átlagpolgár számít a második legtakarékosabbnak, átlagosan havi nettó jövedelmének 12 százalékát teszi félre.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>