Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Nem látta meg árnyékát az állatkerti medve, nem tart sokáig a tél

A népi hagyomány szerint nem tart már sokáig a tél, ugyanis nem látta meg az árnyékát a borús, esős időben a barlangjából előbújó medve szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Február másodikán különleges jelentősége van a medvék barlangból való “előjövetelének”, ugyanis e nap időjárása alapján – a népi hagyomány szerint – következtetni lehet a tél hosszára. Ha tiszta, napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed és visszabújik a barlangjába, így hosszú télre lehet még számítani. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem lehet látni, a zimankó már nem tart sokáig.
A “medveárnyék-észlelés hivatalos eredményét” Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke jelentette be.
Vitatható, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak, ugyanakkor több meteorológus azon a véleményen van, hogy a hosszú távú előrejelzések – a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt – eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.
A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek: február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.
A budapesti állatkertben a medveles kapcsán az egész hétvége a macik jegyében telik: játszóházzal, mézkóstolóval, látványetetésekkel és különleges állatbemutatóval várják a látogatókat, valamint a fesztivál ideje alatt a 14 év alatti, brummogva érkező gyerekek díjmentesen léphetnek be az intézménybe.
A programok között a barlangterem Dörmögő Dömötör játszóházában macibáb-készítésre és bábozásra várják a gyerekeket, valamint lesz játékmackó-kiállítás, méhészeti bemutató és jelképes medve örökbefogadás is.
Látványetetéseket tartanak a barna- és jegesmedvéknél, valamint a kis pandáknak is nevezett vörös macskamedvéknél, az Állatok akcióban című népszerű állatbemutató pedig medvés különkiadással jelentkezik a Varázshegy belsejében.
Az árnyékészlelés után a Varázshegy belsejében Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár és Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója bemutatta a Környezetügyért Felelős Államtitkárság első elektromos meghajtású Opel Ampera típusú szolgálati személygépkocsiját. Mint azt Illés Zoltán kifejtette, az államtitkárság a jövőben támogatni fogja Magyarországon az elektromos és környezetbarát járművek minél nagyobb számban való elterjedését.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>