Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Nem az MKP-n múlik a Most-Híd felvétele az Európai Néppártba

35801

Berényi József volt a vendége Juraj Hrabko publicistának, aki a sme.sk portál számára készített az MKP elnökével videóinterjút.

Berényi József előbb néhány mondatban ismertette a pártban történt változásokat. Arról, hogy Magyar Közösség Pártja lett az MKP új neve, Hrabko annak a véleményének adott hangot, hogy így még inkább etnikai párt lett az MKP. Berényi válaszában leszögezte, az etnikai párt szerepét de facto vállalják, de párhuzamosan a regionális párt szerepével. Az új elnevezés egyébként ebben nem hozott változást, hiszen a “magyar” kifejezés eddig is ott volt a párt nevében, sőt, az elődpártokéban is – az Együttélést kivéve. A lényeges különbség az, hogy a “közösség” kifejezés sokak jobban kifejezi a párt küldetését, vállalt feladatát, mint a korábbi “koalíció”. Az MKP-nak eddig is elsősorban magyarok voltak a tagjai, most sem lesz másképp, de ugyanúgy nyitva állnak a nem magyar nemzetiségű szimpatizánsok előtt is. Ők főleg vegyes házasságok alkotta családokból kerülnek a pártba. Az MKP szívesen működik együtt olyan pártokkal, akik a kisebbségben élőket is képviselik, így a magyarországi szlovákok szervezeteivel is.

Szóba kerül a szeptember 14-én alapdokumentum-aláírás is. “Ez az együttműködés kezdete a Most-Híddal?” – kérdezte Hrabko. “Ez inkább egy jó lépés abba az irányba, hogy másképpen kommunikáljunk, mint korábban” – válaszolta Berényi. Szóba került, hogy Bugár Béla pártja szeretne bejutni az Európai Néppártba, amelynek az MKP már régen tagja, és amelynek Orbán Viktor Fidesz-elnök és magyar kormányfő az alelnöke. Vajon az MKP megakadályozza a Most-Híd felvételét? Berényi József tájékoztatta Hrabkót, hogy az Európai Néppártban nincs már vétójog. A párt programja és politizálása dönti el, hogy tagjává válhat-e az Európai Néppártnak. Hrabko szerint ennek ellenére, az MKP-nak, mint régi tagpártnak, minden bizonnyal lehetősége nyílik majd arra, hogy lassítsa vagy gyorsítja ezt a folyamatot. Berényi erre megjegyezte, hogy a Most-Hídnak is lenne lehetősége arra, hogy támogassa az MKP bekerülését a jobboldali pártok kommunikációjába. Akár úgy is, mint a dialógusok megfigyelője, parlamenten kívüli pártként…

Hrabko többször megkérdezte Berényi Józsefet, hogy magyar állampolgár-e? A válasz mindig ugyanaz volt: “szlovák állampolgárságom van”.

Szóba került a Smer és a Most-Híd kapcsolata is. Hrabko hangsúlyozta, hogy most nem titkos paktumokra gondol, hanem egyszerűen arra, hogy a Most-Híd embere, A. Nagy László lett a szlovák kormány kisebbség kormánybiztosa. Vajon az MKP helyesnek tartja ezt? Berényi József szerint ez nem volt szerencsés lépés a Most-Híd részéről. Nem egyértelmű e helyzetük, hogy ezzel a köztes szerepvállalással az ellenzéket vagy a kormányt erősítik. A népszámlálási adatok szerint a magyarok megmaradása érdekében jogbővítésre van szükség, a kormánytagok viszont többször hangoztatták, status quo és ennyi. Ha így van, felvetődik a kérdés, hogy mit tud tenni a kisebbségügyi biztos? Hogyan akarnak segiteni, ha nincs semmi többre lehetőség? Berényi József rámutatott, eddig egyetlen olyan terület kínálkozott a kisebbségügyi biztos számára, ahol valóban tudott döntéseket hozni, mégpedig a kisebbségi kultúrák támogatására odaítélt pénzek újraosztása. Berényi szerint feltételezhetően ez az alfája és omegája annak, hogy a Most-Hídnak kellett ez a tisztség, hiszen így anyagi juttatásban részesíthetik az őket támogató médiákat.

Felvidék.ma, sme.sk, ONHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>