Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Munkák a gyümölcsösben

Még tart a gyümölcsfák mélynyugalmi időszaka, ez alatt életfolyamataik erősen csökkennek, mert csak így képesek átvészelni az erősebb lehüléseket. A téli nyugalmi állapot januárban még folytatódik, februártól viszont a környezet kedvezőbbé válása (pl. magasabb hőmérséklet) növekedést vált ki a rügyekben, és azok a kényszernyugalom állapotába kerülnek. A januári, februári hónapokban a gyümölcsfákra a legnagyobb veszélyt a szokatlanul alacsony hőmérsékletek vagy a nagy hőingadozások jelentik. A lehülés mértékétől függően a legérzékenyebbek a termőrügyek, ezt követik a hajtórügyek, vesszők, a törzs, vázágak, és a gyökérzet. Az elfagyott rügyek először megbarnulnak, majd elszáradnak és leperegnek. Általánosan elmondható, hogy a tartósan -15 fok alatti hőmérséklet kisebb-nagyobb mértékben károsítja a gyümölcsfákat. Télen azonban vannak enyhébb, szélcsendesebb napok, s ezek a kertbe csábítanak. Használjuk ki ezeket a napokat az eddig elmaradt mechanikai növényvédelmi munkák elvégzésére. Sajnos ezeket az ú.n. előkészítő munkákat sokszor elhanyagoljuk, pedig gondos elvégzésük az egész évi sikeres növényvédelmet megalapozza, valamint ezzel megtakaríthatunk néhány permetezést is.

A mechanikai munkák során a fákról és a fák alól szedjük össze és semmisítsük meg a moníliás gyümölcsmúmiákat. A magasabban levő, vesszőkre száradt múmiákat rúdra szerelt hernyózóollóval távolítsuk el. A meggy, kajszi, de a birs esetében is a fákon maradt száraz virágmaradványokat egy arasznyi egészséges vesszőrésszel együtt vágjuk le. Ezeket maradéktalanul gyűjtsük össze és égessük el. Ennek a munkának a célja a tavaszi fertőzési források mérséklése. A sebek lezárása is fontos teendő, például fabalzsammal, mert ezzel megakadályozzuk, hogy a fás részek újból fertőződjenek.

Nyugalmi időszakban szakítsunk időt a fák törzsének és vastagabb ágainak tisztogatására is. Fő cél a fákon telelő kártevők gyérítése, illetve a tavaszi fertőzési források csökkentése. A törzs és a vastagabb ágak tisztogatását kéregkaparóval, drótkefével végezzük és munkánk során ügyeljünk arra is, hogy a fákon lévő kéregrészek ne sérüljenek. Ezzel a módszerrel már eredményesen védekezhetünk a piros és a barna gyümölcsfa-takácsatka kéregrepedésekben telelő téli tojásai, a különböző pajzstetvek, így a kaliforniai pajzstetű, szilvafapajzstetű, eperfapajzstetű, a lombosfa-fehérmoly bábjai, az almafa és barackfa hernyói, valamint a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly gubói ellen.

Az idősebb fák esetében a törzs és a gallyak tisztogatásával nemcsak az elhalt, hámló kéregrészeket távolítjuk el, hanem az azokra rátelepedett moha-, illetve zuzmótelepeket is. A törzs megtisztításával, a sebek rendszeres kezelésével a kéregmoly továbbterjedését is csökkentjük, valamint a kémiai védekezés hatékonyságát is növeljük. A téli munkák során a fák körül előtörő sarjak eltávolításáról se feledkezzünk meg. A vértetűvel fertőzött almafák esetében azokon tömegével megtalálhatók a kártevő gyökérlakó alakjai. Az ápolási munkák során feltétlenül keressük meg és távolítsuk el a gyűrűspille egyéves vesszőkön spirálisan elhelyezett többszáz tojást tartalmazó szürke tojáscsomóit, melyeket nehezen veszünk észre, mert kéregszínűek. Ne kíméljük a galagonyalepke 2-6, külön-külön összeszőtt levelekből álló téli kis hernyófészkeit, valamint az aranyfarú lepke 8-10 levél összeszövéséből álló ököl nagyságú téli nagy hernyófészkeit sem. A gyapjaslepke taplószerű, barnássárga szőrökkel borított tojáscsomóit a törzsről, az ágakról, a falról, vagy egyéb rejtekhelyekről késsel vagy drótkefével kaparjuk le és semmisítsük meg.

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>