Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Munkák a gyümölcsösben

Milyen szempontokat kell figyelembe venni az almafák metszési időpontjának megválasztásakor? A választ kezdjük az elején, a facsemeték ültetésével. Akár ősszel, akár tavasszal telepítjük az oltványokat, addig ne nyúljunk hozzájuk, amíg tavasszal a nedvkeringés meg nem kezdődik szöveteikben, és a rügyek duzzadni nem kezdenek. A koronaalakító metszés első lépéseit ekkor végezzük el. Ez általában a március közepe és április közepe közötti időszakra esik.

Mai ismereteink szerint az almatermésűeket nem veszélyeztetik a gutaütés kórokozói, így a termőre fordult fák kevésbé érzékenyek a metszés időpontjának a megválasztására, mint a csonthéjasok. Az almatermésűeket tehát akár télen is metszhetjük, azokon a napokon, amikor fagypont felett van a hőmérséklet. Fagypont alatt ugyanis kezünkkel megfogva a fákat kárt okozunk azzal, hogy a szövetekben levő nedvesség lokálisan felmelegszik, majd újból lehűlik. Az őszibarack és általában a csonthéjasok metszését viszont célszerűbb későbbre halasztani, amikor a fagyveszély már elmúlt. Télen ugyanis még nem lehet az esetleges fagykárt megállapítani, ami az érzékeny őszibarackoknál gyakran előfordul. Ezért előfordulhat, hogy a korai metszés következtében csak túl kevés egészséges rügy marad a fákon. Továbbá az őszibarack és a kajszi metszését legújabban bizonyos veszélyes kórokozók fertőzésének elkerülése céljából a rügypattanás utáni időszakban, a pirosbimbós állapotban javasolja a növényvédelmi gyakorlat. Ezután is nagyon fontos a gondos sebkezelés, például fabalzsammal.

Mivel az almafák téli metszését már november közepétől meg lehet kezdeni, a gyenge fejlődésű idős alma─ és körtefák már ősz végén metszhetők, de legkésőbb február elejéig. Az idősebb almafélék ritkító metszését már most, januártól februárig időszerű elvégezni. A gyümölcsfametszés fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása. A legjobb termőkorban jön el annak az ideje, hogy a fiziológiai egyensúlyt az ellenőrző és ritkító metszésekkel ameddig csak lehet, fenntartsuk. Az idős fák, amelyek már csak termőhajtást produkálnak, gyorsan elöregszenek. Ilyen állapotban a fát intenzívebb metszéssel (fiatalító metszés) erőteljesebb hajtórügyképzésre lehet serkenteni. A helyes metszés növeli és meghosszabbítja a gyümölcsfa teljesítőképességét. A fa termése legyen inkább közepes, de minden évben rendszeres.

Nagyon hátrányos, ha túl magasra nő a gyümölcsfa, és a termés nagy része elérhetetlen magasságban van. Ha bőséges levegő és fény jut a korona belső részébe, növekszik a fa ellenállóképessége, javul egészségi állapota és gyümölcshozama. Minden metszés élénkíti a fejlődést. Gyenge vagy hosszúra metszés után gyenge a hajtásnövekedés. Az erős vagy rövidre metszés erős hajtásnövekedést eredményez. A gyengébben fejlődő fákat erőteljesebben, az erősebb fejlődésűeket pedig gyengébben kell metszeni, hogy beálljon az egyensúly. Az almafák metszésénél is, ha bármelyik időpontban metszünk, ne feledkezzünk meg a sebek gondos kezeléséről valamilyen sebzáró anyaggal.

Havas tél, vagy erős fagyok esetén a vadak kevésbé jutnak táplálékhoz, így gyakran megrágják a gyümölcsfák kérgét is, nagy kárt okozva ezzel. Mindenekelőtt – különösen ha nagyon havas, vagy hófúvásos az időjárás – ellenőrizzük a nyulak elleni védelem hatékonyságát. Kerítés nélküli gyümölcsös esetén vizsgáljuk meg, hogy nem rongálta─e meg az időjárás a bekötött fák törzsének védőanyagát.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>