Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Magasabb lehet jövőre az adóbevétel-kiesés a vártnál

A költségvetési előirányzatnál akár 400 millió euróval is kevesebb adóbevétel folyhat be  Szlovákiában a jövő évben  - írta a központi bank és több banki elemző számításaira hivatkozva a liberális Sme napilap csütörtökön.

A 2013-as költségvetés tervezete – amelyet októberben hagyott jóvá Robert Fico kabinetje és amelynek a parlamenti jóváhagyása a jövő héten esedékes – 14,18 milliárd euró bevétellel számol. A dokumentum 17,24 milliárd euró kiadás mellett 3,06 milliárd eurós hiányt feltételez, ami az EU-val szembeni 2,9 százalékos deficit vállalás betartását jelentené.
A hiánycél tarthatósága azután vált először kérdésessé, hogy Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter kedden bejelentette: a tárca várhatóan módosítani kényszerül a 2013-as költségvetés bevételi célkitűzéseit. Kazimír szerint az adóbevételek várható csökkenése miatt a tárca 250 millió euróra becsüli azt az összeget, amelyet jövőre többletbevételként elő kell teremtenie, ha az ország tartani akarja a GDP 3 százalékánál alacsonyabb hiányt. A pénzügyi tárcánál ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy a várható bevételkiesést a költségvetés 313 millió eurós tartalékából pótolnák.
A 250 millió eurós becslés azon a feltételezésen alapul, hogy a szlovák gazdaság jövőre 2,1 százalékkal nő és a munkanélküliségi ráta az idei 13,9 százalékon marad.
Ugyanakkor a szlovák központi bank szerint a növekedés üteme jövőre 2 százalék alá eshet. Hasonló forgatókönyvet feltételez a pénzügyminisztérium pénzügy-politikai intézete (IFP) is, amelynek elnöke, Martin Filko a napokban kilátásba helyezte, hogy lefelé módosítják GDP-prognózisukat.
A Sme által megszólaltatott banki elemzők még ennél is borúlátóbbak. Az Erste-csoporthoz tartozó Slovenská Sporitelna elemzői a napokban 1,3 százalékra csökkentették jövő évi növekedési előrejelzésüket, a Raiffeisen-csoportba tartozó Tatra banka pedig azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a gazdasági növekedés jövőre 1 százalékra lassul. Ha ez bekövetkezne, a bevételkiesés pótlására nem lenne elegendő a költségvetési tartalék. Ebben az esetben vagy az adóterhek növelése vagy a magán-nyugdíjpénztárakba folyó befizetések arányának további csökkentése irányába kell majd Robert Fico kabinetjének lépnie, ha  tartani akarja a Brüsszelnek ígért hiánycélt,

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>