Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést a Fico kabinet

Ismételten lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést a szlovák kormány. A nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérének “megnyitását” a lakosság a magánnyugdíjpénztárakban elhelyezett megtakarításainak elértéktelenedésével és a jelenlegi rendszer fenntarthatatlanságával indokolja Robert Fico kabinetje.

A nyugdíjbiztosításról szóló törvénynek a kilépést lehetővé tevő módosításáról hétfőn tárgyal a kormány érdekegyeztető szerve, a Gazdasági és Szociális tanács. Az új jogszabály ideiglenesen, egy fél éves időszakra – október elsejétől a jövő év március végéig – lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést az ott takarékoskodók számára.
A “második pillér megnyitását” már áprilisban jelezte Robert Fico. A lépést a kormányfő többek között azzal indokolta, hogy az államnak évente több mint egymilliárd euróval kell szubvencionálnia az állami nyugdíjbiztosítót, mivel annak bevételkiesést okoz, hogy a járulékok egy része a második pillérbe folyik be. Hozzátette: a magánnyugdíjpénztárak ezt követően “elértéktelenítik az állami kasszából átutalt lakossági pénzeket”. “Annak érdekében, hogy az emberek kilépjenek, arra is kész vagyok, hogy kampányt folytassak, éppen úgy, ahogy azt a nyugdíjpénztárak tették a belépés érdekében” – szögezte le.
A tervezet már áprilisban kiváltotta magánnyugdíjpénztárak és az ellenzék nagy részének tiltakozását. Csakúgy mint a munka-, szociális- és családügyi tárca eheti bejelentése, miszerint a jelenlegi 9 százalékról 4-re csökkenti a magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulék arányát és a pályakezdők számára önkéntessé teszi az azokba való belépést.
Robert Fico előző kormánya idején, 2006 és 2010 között ideiglenes intézkedésként két alkalommal is megnyitotta a második pillért. A két féléves időszak alatt több, mint 172 ezren éltek a magánnyugdíjpénztárakból való kilépés lehetőségével. A szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét alkotó magánnyugdíjpénztáraknak jelenleg közel másfél millió tagja van.

Starovic Tibor, MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>