Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Látogatás a Diderot könyvesboltban

„Óh, ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a könyvnél több az Élet és az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember -
így él emberben könyv, s a Könyvben az Ember.“
(Babits Mihály)

 

A közelgő Valentin-nap előkészületei jegyében az üzletek elárasztanak bennünket giccsesnél giccsesebb kínálatukkal, a szívecskés dísz- és használati tárgyak tömkelegével. Ám ha mindezek helyett igazán maradandó és eszmei értéket képviselő ajándékkal szeretnénk meglepni kedvesünket, párunkat, jusson eszünkbe, hogy a jó könyv még mindig az egyik legszebb ajándék, s ami napjainkban ugyancsak nem elhanyagolható tény, hogy egy könyvesboltban akkor is értékes ajándékra lelhetünk, ha anyagi lehetőségeink szerényebbek.

Komáromban, a Magyarországra vezető híd lábánál, a Szent István-szoborral szemben áll az a tetszetős épület, melyben a Diderot Könyvesbolt található minden igényt kielégítő kínálatával. Tulajdonosa Bölcskei Dénes, akihez mint olvasni szerető embert, régi ismeretség fűz. Így aztán vásárlóként, magánemberként egyaránt elmondhatom róla, hogy nemcsak árusítja, hanem szenvedélyesen olvassa, szereti is a könyveket, ami sajnos a mai világban nem is annyira magától értetődő, mint ahogy azt esetleg némelyek gondolhatnák.

- A Diderot Kft. és az ugyanezt a nevet, tehát az ismert francia filozófus, költő és drámaíró nevét viselő könyvesbolt nyolc éve működik. Először az Európa-udvarban volt a bolt, de hamarosan kinőttük az ottani területet, s átköltöztünk jelenlegi helyünkre. Itt megközelítőleg 150 négyzetméter áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy méltó környezetben, ízléses elrendezésben kínálhassuk választékunkat. Ebben természetesen magyar, szlovák, cseh, valamint angol, német és spanyol nyelvű könyvek is szerepelnek, szépirodalom, ismeretterjesztő művek, szakkönyvek, szótárak, nyelvkönyvek, tankönyvek, emellett kiegészítőként naptárak, puzzlek, képek, földgömbök, szalvéták, ajándéktáskák és gyertyák.

- Vásárlóként nem kerülte el a figyelmemet, hogy van egy kedvezményes részlegük is, ami a mai helyzetben bizony jó hír az olvasni szerető embereknek…

- Valóban így van, ezt tavaly januártól vezettük be, addig csak időszakos, alkalmakhoz kötött kedvezményeket kínáltunk, például a könyvhónap, Valentin-nap, gyermeknap, karácsony, Mikulás alkalmából. Ezen az említett részlegen a végkiárusításra kerülő, régebben a készletünkben szereplő könyveket árusítjuk ki kedvezményes áron a készlet erejéig. Ezek tehát természetesen hibátlan példányok, és igazán lebilincselő, értékes olvasmányokra akadhatunk köztük.

- Mi a helyzet a szakkönyvekkel, tankönyvekkel?

- Előrebocsátanám, hogy kívánságra, megrendelésre a nagyraktárakból határon innen és túlról bármely igényt kielégítünk, amennyiben a vásárló által keresett könyv nem szerepel a készletünkben. Ami a szakkönyveket illeti, ezekből inkább a szlovák és cseh nyelvűeket vásárolják nálunk, nagyon keresettek például a számítástechnikai szakkönyvek, melyek többsége cseh nyelven jelenik meg. Magyar nyelven a legfontosabbak találhatók készletünkben.

- Mely kiadókkal állnak üzleti kapcsolatban?

- A szlovákiai magyar kiadók szinte mindegyikével közvetlen kapcsolatban állunk, Magyarországon viszont áttértünk a nagyraktári beszerzésre, ez sokkal hatékonyabb, mintha a több mint száz kiadóval egyenként tartanánk a kapcsolatot. Ezt már a 21. századi logisztika is megköveteli.

- Ha már a 21. század vívmányainál tartunk, bizonyára kihasználják az internet adta lehetőségeket is…

- Három éve indítottuk be az online könyvesboltunkat, ahol a bolti készletünk 80-90 százaléka található és mindaz, amit kereskedelmi partnereinktől be tudunk szerezni. Örömmel állapíthatom meg, hogy nagyon jól működik, rendelnek tőlünk könyveket az Amerikai Egyesült Államokból, Angliából, Németországból, Romániából és persze Szlovákiából. Egyre több a megrendelőnk hazai viszonylatban is, nem is annyira a környékről, hanem olyan településekről, kis falvakból, ahol nincs a közelben könyvesbolt. Az online könyvesbolt egyébként itthon és Magyarországon is rendkívül dinamikusan fejlődő ágazat, így aztán semmiképpen nem kívántunk lemaradni.

- Az ízléses elrendezésű könyvesboltban gyermekbarát környezetet teremtettek, egy embernagyságú vidám bohóc fogadja a belépőt és gyermeksarok is van fakockákkal és plüssmacikkal. Ez bizonyára nem véletlen?

- A jövő generációt a kisgyermekek alkotják, akiket igyekszünk megnyerni az olvasás örömének, a könyvek szeretetének. Erre szolgál a gyereksarok és a bohóc is. Az természetesen a szülőktől függ, hogy elhozzák-e a gyermeket a könyvesboltba, vagy könyvtárba, de ez a gyermekbarát környezet arra szolgál, hogy a hozzánk betérő apróságok megszeressék a könyvet, az olvasást. Köztudott ugyanis, hogy egyre kevesebbet olvasnak az emberek és félő, hogy ez a hanyatlás visszafordíthatatlan folyamat, mégis biztató jelnek véljük, hogy vannak olyan ifjú olvasóink, akik 7-8 évesen jöttek el hozzánk először és most 16 évesen is a vásárlóink. Ami egyébként a gyerekkel érkező vásárlókat illeti, boltunkba be lehet jönni gyerekkocsival is, s már a helyválasztásnál is alapfeltétel volt, hogy kocsival is meg lehessen közelíteni, a gyereksarok pedig arra szolgál, hogy az anyukák nyugodtan tudjanak válogatni, a gyerekek pedig már ebben a pici korban megbarátkozzanak a könyvesbolt hangulatával, ahonnan már csak egy lépés a gyermekkönyvek polcáig.

- Talán nem is annyira a kis olvasókkal van baj, inkább kamaszkorban „szippantja be“ őket az internet, s közismert tény, hogy ez a generáció a kötelező olvasmányokat is zanzásított változatban, az interneten olvassa, ha olvassa egyáltalán. Mit lehet ez ellen tenni?

- Ami a kötelező olvasmányokat illeti, a magyar és a világirodalom igazi gyöngyszemei jelennek meg az Európa Diákkönyvtár sorozatban egy doboz cigaretta áráért, de sajnos ezt is egyre nehezebb eladni. Nem tudok tehát a fenti kérdésre megnyugtató választ adni, annyi bizonyos, hogy erőszakkal senkit nem lehet olvasásra fogni, mindenképpen a szülői példa és a gyerekek figyelmének egészen kicsi korban való felkeltése az olvasás iránt lehet a megoldás. Az is fontos, hogy ha egy gyereket például a traktorok, vagy a technika világa érdekel, akkor olyan témájú könyveket kell neki venni, nem mást próbálni ráerőltetni. Nálunk például az egész család olvasott, édesanyám 18 éves korától a valamikori Slovenská kniha alkalmazottja, később pedig boltvezetője volt, természetes volt számunkra, hogy kicsi korunktól olvastunk, s most az én gyerekeimmel is így van.

- Mi az, ami manapság a könyvműfajban a leginkább eladható?

- Sajnos hanyatlik a szépirodalom, a zenei, illetve a sport témájú könyvek iránti érdeklődés, ezzel szemben komoly kereslet mutatkozik az ezoterikus témájú olvasmányok iránt. Bizonyára ennek is van racionális magyarázata, egyfajta kiútkeresés ebből a problémákkal teli világból. Népszerűek az önismereti, személyiségfejlesztő témájú, s ugyanakkor az alternatív gyógyászati módszerekkel foglalkozó könyvek is. Keresettek még a romantikus regények, a krimik, az úgynevezett könnyebb fajsúlyú irodalom, ez is ennek a gondterhes világnak a velejárója. De szerintem nincs ezzel semmi baj, hiszen lényegében mindegy, hogy mit, csak olvassanak az emberek, ha egyszer belekóstoltak az olvasásba, idővel eljutnak a komolyabb irodalomhoz is. Sokkal aggasztóbb viszont a régió elszegényedése, az, hogy mind kevesebb jut a kultúrára, művelődésre, hiszen az embereknek élelmet kell venniük, rezsit kell fizetniük, ez pedig egyre többe kerül, s ami ezután megmarad, annak is nagyon sok helye van a családi költségvetésben. Ezért is állandósítottuk a kedvezményeket és igyekszünk úgy összeállítani a kínálatunkat, hogy abban mindenki megtalálja az érdeklődésének és a lehetőségeinek megfelelőt.

- Köszönöm a beszélgetést.

-nkzs-

DUNATÁJ HETILAP

 

Kedves  olvasóink!

Az alábbiakban néhány kérdést olvashatnak a Diderot Könyvesbolttal kapcsolatban. Amennyiben az ezekre adott helyes válaszokat beküldik szerkesztőségünk címére (Dunatáj szerkesztősége, Senný trh 3, P.O.BOX 38, 94501 Komárno, e-mail: dunataj@zoznam.sk), a könyvesbolt értékes ajándékcsomagját nyerhetik meg.

Íme a kérdések:

1. Melyik komáromi szoborral szemben található a Diderot Könyvesbolt?
2. Hány éve működik a Diderot Kft?
3. Milyen témájú könyvek iránt nőtt meg ugrásszerűen az utóbbi időben a kereslet?
4. Mivel kedveskedik a könyvesbolt a gyerekeknek és a kisgyermekes anyukáknak?

 

Ne késlekedjenek, küldjék be a helyes válaszokat, lehet, hogy éppen önökre mosolyog a szerencse!Hozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>