Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Komáromi autótesztelő: Škoda Rapid 1.2 TSI Ambition: Sikerre ítéltetett?

A Škoda újkori történetében eddig kétségtelenül a Yetinek volt a legnagyobb bevezető reklámkampánya: az autót különböző fokú tanulmányként vagy háromszor végighurcolták a világ összes jelentős autószalonján. Nos, a Rapid promója nem volt ekkora – de majdnem. Kezdődött a kínai premierrel és gyártással, majd jött az európai bevezetés előtti hírverés. Felmerül a kérdés: Jogos volt ekkora felhajtás? Nos, a válasz egyértelmű IGEN.

Az autó ugyanis azt a rendkívül fontos piaci szegmenst hivatott megőrizni, ami az új Octavia felsőbb osztályba lépésével eltűnt volna a Škoda portfóliójából. Magyarán: a kompakt Fabia és az immár középkategóriás Octavia között keletkezett űrt. A csehek egyszerűen nem engedhették meg maguknak azt, hogy innen kiszálljanak. Ennek eredménye az európai – tehát a kínaitól különböző! – Rapid, amelyet a középszereltség és az 1,2-es benzines turbómotor gyengébbik verziójával kaptunk meg tesztelésre.

Alaktan

Emlékeznek még, hogy a Felicia és a Fabia után/mellett milyen nagynak tűnt az első Octavia? Nos, kérem, a Rapid alig 2 és fél centivel rövidebb, viszont öttel magasabb, és a tengelytávja is nagyobb egy hangyányival. Nem is beszélve a csomagtartójáról, amely pont egy marmonkannányival, egészen pontosan 22 literrel tágasabb! Magyarán: tökéletes volt a hiánypótlás, ráadásul egy szép küllemű, időtálló formájú autó született. Amely, csak mellékesen, elsőként kapta meg a gyár új emblémáját… Az időtállóságon túl kifejezetten izgalmasak a hűtőmaszk hegyes sarkai, a pengevágású fényszórók, valamint az újkori trenddel szembe menő, sáv alakú, hosszú ködlámpaházak.  Szóval ilyen is lehet egy távolról sem formabontó, mégis tetszetős és vonzó külsejű autó!

Belvilág

A Škoda jól ismert világa köszönt ránk, amely azonban itt jócskán túllépett a Fabia monotonitásán. Magyarán: nincsenek unalmas, fád felületek, még ha az enteriőrt vitathatatlanul az egyszerűség jellemzi is. Igen harmonikus a középkonzol, az anyósülés előtti üres falat markáns peremek dobják fel, a vastag kormánykerék arányos méretű. Egyedül a szürke szín totális egyeduralma nem tetszett, bár a világosabb, ha úgy tetszik, elegánsabb árnyalatáról van szó.

Az elülső ülések picit keskenyek, ugyanakkor jó oldaltartásúak; hátul 2 személy kényelmesen utazhat, de egy harmadik már nem, főleg hogy a lábát sem tudná hová tenni a kardánalagúttól. Kacattartóból, mint a képek is tanúsítják, elöl-hátul van elég; ajtózsebből pl. négy, és az elülsők simán befogadnak egy másfél literes pillepalackot. A koffer pedig, kérem, gigantikus. Annyira, hogy 550 literjével (amely csak 10-zel kevesebb a 2-es Octaviáénál) világcsúcstartó ebben a kategóriában. Ráadásul kitűnően hozzáférhető és pakolható, hiszen az ötödik ajtó az egekbe nyílik, csaknem odáig emelve a fedőlapot is. Az üléstámlák előredöntése, plusz a kalaptartó kiemelése után pedig kevés híján másfél köbméternyi összefüggő rakteret kapunk!

Az országúton

Tesztautónkat a konszern 1,2 literes benzines turbómotorjának gyengébbik verziója mozgatta, merthogy van belőle egy 105 lóerős is. A motor korai fogyatékosságait (turbómelegedés stb.) már rég kiküszöbölték, így problémamentesen működik, és tulajdonképpen tökéletesen elég ehhez az 1,1 tonnánál nem sokkal nehezebb autóhoz.  Főleg, hogy csúcsnyomatéka már 1500-as fordulatszám megjelenik; ez egyben azt is jelenti, hogy nem kell túl sűrűn a váltókarhoz kapkodnunk. Fogyasztása persze nem annyi, mint papíron, de az egyik kép ékesen bizonyítja, hogy kifejezetten takarékos: Pozsonyból csúcsforgalomban kikecmeregve, vagyis minimum 2-3 litert elégetve még mindig 860 kilométerre való benzin maradt az 55 literes tankban. Az autó menettulajdonságai pedig már-már meglepően jók: precíz és érzékeny a kormányzás (bár érzésem szerint picit túlszervózták), a stabilitással a viszonylag nagy hátsó túlnyúlás ellenére sincs gond, a rugózást is jól eltalálták. Magyarán: itt is érezni azt az odafigyelést, ami egyértelműen bizonyítja: a Rapidot nem fapados népautónak szánta a cseh gyár. Hanem stratégiai modellnek, amely számára borítékolni lehet a sikert…

 

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1197 cm3
Teljesítmény: 63 kW (86 LE)/4800min-1
Nyomaték: 160 Nm/1500–3500min-1
Sebességváltó: ötfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 183 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,8 s
Csomagtér: 550–1490 l
Fogyasztás (városi/országúti/vegyes): 6,5/4,4/5,1 l/100 km
Ár (bónusszal): 13 730 euró

dunataj.skHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>