Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Komáromi autótesztelő: Peugeot 308 1.6 e-HDi: Restart – másképpen

Az oroszlános márka aktuális kompaktja nem igazán új autó: 2007-ben váltotta fel a 307-est, a frissített verzió pedig a 2011-es Genfi Autószalonon mutatkozott be. Hogy most mégis érdekes, azt elsősorban új, 1,6-os dízelmotorjának – komplexebb értelemben az e-HDi technológiának – köszönheti.  Mi is ebben a kombinációban kaptuk meg a szokásos tesztelésre.

Alaktan

Ami a dizájnt illeti, a franciák sem a generációváltáskor, sem az első ráncfelvarrás során nem vitték túlzásba a dolgot. Az alapformák egy az egyben megmaradtak, a kevés újdonság a részletekben keresendő (az 508-aséhoz hasonló orr, a ködlámpaházat keretező LED-es nappali fényfüzér, lágyabb vonalú fényszórók és motorháztető, hátul pedig tulajdonképpen csak egy krómléc az ötödik ajtó peremén.  Az autó ezzel együtt elegáns és vonzó maradt; mondhatni változatlanul az arany középutat képviseli a konzervativizmus (VW Golf) és a helyenként futurizmusba átcsapó autó-avantgárd (Ford Focus, Honda Civic) között.

Belül…

…kissé sivár kép fogad bennünket, ugyanis a szürke néhány árnyalatán kívül alig találunk más színt. Egyedül az ezüst imitációjú középkonzol dobja fel valamelyest a hangulatot. Cserébe viszont a szürke/szürke kárpitozású ülések elöl-hátul NAGYON KÉNYELMESEK; erről a fotók alapján is némi fogalmat alkothatunk. Pakolni is bőven van hová: mindkét középső kartámla praktikus rakodóboksz is egyben, hátul két kis fiók várja a kulcsokat vagy a mobiltelefont, a mindegyik ajtórekeszbe simán befér 1-1 másfél literes pillepalack, az anyós vagy a feleség pedig kihajtható fogasra akaszthatja maga előtt a retiküljét. A koffer a maga 430 literjével az alsó középkategória jó átlaga, de bővítéséhez fel kell fejteni az ülőlapokat, és még ekkor sem kapunk teljesen sík padlót. A végére csak annyit, hogy az autó műszerfala a nagy szürkeség ellenére is diszkréten elegáns – elsősorban az uralkodó körformának, illetve a műszerek és szellőzőrácsok krómkereteinek köszönhetően. Kevésbé sikeres megoldás a parányi központi kijelző. Ami pedig a szereltséget illeti, az ötlépcsős skálán középen álló Active értékesebb standardja a kétzónás légkondi, az ESP, a LED-es nappali fények, az esőszenzor, az automatikusan kigyulladó fényszórók, a kétfunkciós tempomat, a 6 hangszórós, digitális bemenetű rádió, de e holmik legtöbbje már alacsonyabb szinten is elérhető.

Az országúton

Tulajdonképpen most jutottunk el odáig, ami miatt ezt a tesztet érdemes volt megírni. A motorról és annak újfajta start-stop rendszerértől van szó; ezt a kombinációt az autó farán „e-HDi” felirat jelöli, a magyar szaksajtó pedig mikrohibridként emlegeti. A motorral kezdve: az Euro 5-ös szabvány teljesítése érdekében 8 szelepessé építették át, az önindító rendszer forradalmi újdonsága pedig abban rejlik, hogy – nem az indítómotort, magyarul a startert használja a szemafor előtt illedelmesen leálló dízelegység újbóli bezakkantásához. Hanem az áramfejlesztőt, vagyis az alternátort, amely ilyenkor egy külön kondenzátorból kapja a szükséges áramlöketet. S ha annak energiája fogyóban van, menet közben utántöltődik.  E technika kidolgozásakor arra építettek a konstruktőrök, hogy 1. a start-stop rendszer soha nem hideg, hanem csakis üzemhőmérsékletű motort indít, amire jóval kevesebb energia elég, 2. mivel az áramfejlesztő fordulatszáma jóval nagyobb, mint a starteré, az újraindítás simább, gyorsabb és takarékosabb.

A gyakorlatban mindez úgy jelenik meg, hogy a motor beindulását sokszor észre sem vesszük – pedig dízelről van szó!!! Átlagfogyasztásunk pedig minden különösebb óvóintézkedések nélkül is 5,1 literre jött ki, tehát alig fél literrel léptük túl a gyári adatot. Tegyük hozzá: decemberben. Ennek is köszönhető, hogy a Pozsonyban teli tankkal átvett autó akciórádiusza – lásd a megfelelő képet – még Dunaszerdahely magasságában is 1120 kilométer volt, ráadásul +2 fokos zimankóban közlekedve. Ugyanezen a fotón jobbra, az ECO felirat alatt az a számláló látható, amely a motorleállások összesített idejét mutatja…

S bár itt tényleg csaknem minden a gazdaságosságról, és a takarékosságra való ösztönzésről szól, azt még okvetlen el kell mondanunk el, hogy az autó erőforrása önmagában is a világ jelenlegi legjobb 1,6-os dízele. Nem ismer turbólyukat, terheléskor nem kezd hörögni, hanem szépen felveszi a tempót, nyomatéka és teljesítménye elégséges, erőleadása egyenletes. A hozzá kapcsolódó hatfokozatú kézi váltót már újra picit a takarékosság jegyében méretezték, hiszen kilencvennél alig 1500-at, de még 130 km/órás sebesség mellett is csak 2250-et mutat a fordulatszámmérő. A futómű sokat javult a 307-eséhez képest: jóval feszesebb lett, amit elsősorban a kiváló kanyarodási hajlamon érezni.

Aláhúzva és összeszámolva: az innovált 308-assal a Peugeot nemcsak magabiztosan tartja a lépést alsó középkategóriás konkurenseivel, hanem az e-HDi technikának köszönhetően némi műszaki lépéselőnyre is szert tett velük szemben. S mivel az átlagember számára hovatovább az itt szinte tökélyre vitt gazdaságosság válik az autóvásárlás legfőbb szempontjává, ezt az autót bűn lenne kihagynia a rostálásnál. Főleg hogy a mikrohibrid technika – sok más márka „ökomodelljeivel” ellentétben – itt már alapszinttől elérhető…

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1560 cm3
Teljesítmény: 82 kW (112 LE)/3600min-1
Nyomaték: 270 Nm/1750min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 193 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,4 s
Csomagtér: 430–1398 l
Fogyasztás (városi/országúti/vegyes): 5,4/4/4,5 l/100 km
Ár: 17 690 euró
Az e-HDi alapmodell ára: 15 390 euró

dunataj.skHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>