Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Kiosztották a Harmónia-díjakat

Dunaszerdahelyen kilenc kategóriában adták át a Harmónia-díjakat. A gála sztárja Korpás Éva volt, aki három díjjal térhetett haza. Az életműdíjat Ág Tibor kapta. Bertók Tibor, Emmer Péter, a Kicsi Hang, Pusko Márton, Vadkerti Imre és a Ritka Magyar Folkband is beléptek a Harmónia-díjasok táborába.

A legjobb felvidéki magyar zenészeket, énekeseket méltató díjakat másodszor osztották ki, először a komáromi Jókai Színházban 2012-ben, most pedig a dunaszerdahelyi kultúrházban, telt ház, mintegy 700 résztvevő előtt. A nézők padsoraiban köszöntötték Mészáros Alajos európai parlamenti képviselőt (MKP) és a Csemadok elnökét, Bárdos Gyulát.

Látványos, pergő, “oscaros” hangulat jellemezte a gálát. A díjátadások között sztárfellépők adtak kultúrműsort, többen felléptek a tavalyi Harmónia-díjasok közül is. Színpadra lépett Malek Andrea, St. Martin, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta, Lakatos Róbert, Gyöpös Krisztina, a Kor-Zár, a buzitai citerások, a tavalyi életműdíjas Stibert Lajos által vezette énekkar, Erich Boboš, a História. Az est műsorvezetői Gál Teodóra és Fazekas Dávid voltak. A díjakat a kuratórium tagjai, illetve a díj alapítói adták át.

Korpás Éva énekesnő a két egyéni díja mellett a Ritka Magyar Folkband tagjaként triplázott. Eredményeiért köszönetét fejezte ki a jelenlévő Ág Tibornak népdalgyűjtőnek és férjének, Lakatos Róbertnek (ugyancsak zenész) is.
Ág Tibornak pedig életműdíjat nyújtottak át. A 85 esztendős díjazott életében több mint 10 ezer magyar népdalt gyűjtött, Kodály Zoltán és Bartók Béla mellett a legeredményesebbnek számít ezen a téren. “Amíg élek, dolgozom. Nem hagyom abba, amíg van bennem lélek. Mindenkinek azt ajánlom, hogy énekeljen minél többet. Köszönöm a díjat, az Isten áldja Önöket” – mondta Ág Tibor.

A Harmónia 2013 eredménye:

  • Életműdíj: Ág Tibor
  • A legjobb hangszeres muzsikus: Emmer Péter (további jelöltek voltak: Benkó Ákos, Bertók István, Gazdík Miroslav, ifj. Reiter István)
  • A legjobb fiatal muzsikus: Bertók Tibor (további jelöltek: Farkas Melinda, Lovász Bálint, Óváry Anna, Saróka Liliána)
  • A legjobb énekes vagy szólista: Vadkerti Imre (további jelöltek voltak: Berek Tibor, Óváry Anna, Papp László, Saróka Liliána)
  • A legjobb zenekar: Kicsi Hang, (további jelöltek voltak: RAF-II, Rómeó Vérzik, SiCK, Tsunami Fusion Band)
  • Az év dala: Korpás Éva – Elindultam hosszú útra (további jelöltek voltak: Arizóna – Horizont, História – Árva fillér, Kor-Zár – Tavaszi dal, Rómeó Vérzik – Keleti Rock és Roll)
  • A legjobb fiatal népzenész díja: Pusko Márton – ő nem volt ott a díjátadó gálán, a díjat elküldték neki (további jelöltek voltak: Belán Dóra, Benko Fruzsina Borbála, Csiba Júlia, Ozsvald Dávid)
  • A legjobb énekes vagy szólista díja népművészet kategóriában: Korpás Éva (további jelöltek voltak: Holecz Ilona, Ozsvald Dávid, Rezes Gyula, Süttő Mónika)
  • A legjobb zenekar, csoport díja népzene kategóriában: Ritka Magyar Folkband (további jelöltek voltak: Cimbora Férfi Daloskör, Pósfa zenekar, Százdi citerazenekar, Téliződ népdalcsoport)

A díj Reicher György gútai díszműkovács iparművész munkája, az alapítók és a szakmai kuratórium elnökének kézjegyével ellátott díszoklevél, és mellette pénzjutalom is. A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve alapította meg a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat,

Képgalériánk a gáláról itt tekinthető meg.

Felvidék.ma, ONHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>