Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Kerry: Amerika ezután is vezető szerepre törekszik a világban

Az Egyesült Államok a jövőben is vezető szerepet akar játszani a nemzetközi porondon – mondta külügyminiszterként első beszédében John Kerry szerdán.

A charlottesville-i Virginia Egyetemen mondott beszédében az újonnan kinevezett külügyminiszter leszögezte: Barack Obama elnökkel karöltve a következő négy év során azért fog dolgozni, hogy Washington ezután is vállalja a rá háruló felelősséget a világon. Amerika ugyanis nélkülözhetetlen tényező – tette hozzá. A befelé fordulás helyett az Egyesült Államoknak ezután is “le kell fektetnie a szabadság és a jólét alapjait” egy újabb “nagy amerikai évszázad érdekében” – fogalmazott Kerry.
A külügyminiszter a törvényhozási kompromisszum híján március 1-jén életbe lépő, automatikus költségvetési megszorításokra utalva kijelentette, hogy az amerikai külpolitika sorsa most nem a diplomaták, hanem a kongresszus tagjainak kezében van. Kerry, aki vasárnap egy kilenc országot érintő nyugat-európai és közel-keleti körútra indul – amelynek programjából meglepetésre kimaradt Izrael – a Szíriával, Iránnal, Észak-Koreával és az izraeli-palesztin tárgyalások újjáélesztésével kapcsolatos álláspontjának kifejtése helyett a külügyekre fordított kiadások megvédésére helyezte a fő hangsúlyt.
John Kerry elmondta, hogy az amerikai külpolitika költségei alig haladják meg a költségvetés 1 százalékát. Hangsúlyozta, hogy azok hozzájárulnak az ország biztonságának megerősítéséhez és a munkahelyteremtéshez.
“A külföldi segítségnyújtás nem osztogatás. Nem jótékonykodás. Az befektetést jelent az erős Amerikába és a szabad világba” – hangoztatta Kerry az első amerikai külügyminiszter, Thomas Jefferson által alapított egyetemen.
Rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak a világtól való elvonulása a “bukott államokat” segítené, amelyek aztán az Amerika elleni támadások bázisává válhatnak, a külföldi segélyek ezzel szemben elősegítik azt, hogy más országok az amerikai termékek fogyasztóivá váljanak és egyúttal rokonszenvezzenek az amerikai értékekkel.
“Ma diplomatákat felvonultatni olcsóbb, mint holnap csapatokat felvonultatni” – mondta a miniszter.
Az automatikus költségvetési megszorítások 2,6 milliárd dollárral csökkentenék az amerikai külügyminisztérium és amerikai segélyügynökség (USAID) büdzséjét.

MTI

fotó:illusztrációHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>