Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Képviselők – mentelmi jog nélkül

szlovak-parlament04Az első olvasaton túl van a parlamenti képviselők bűncselekményekre vonatkozó mentelmi jogának megszüntetéséről szóló törvénytervezet.

A jogszabály-tervezet elfogadását az összes parlamenti párt támogatja, és megszavazása esetén szeptembertől lép érvénybe. A kihágásokra, szabálysértésekre vonatkozó mentelmi jogot a szlovák parlament már korábban megszüntette. Ha a parlament a büntetőjogra vonatkozó tervezetet is elfogadja, akkor a képviselők mentelmi joga a parlamenten belül tett kijelentésekre korlátozódik. Azonban továbbra is parlamenti jóváhagyás kell majd ahhoz, hogy egy honatyát vizsgálati fogságba helyezzenek. Ezt a parlament mandátumvizsgáló és mentelmi jogi bizottsága hagyhatja jóvá, illetve utasíthatja el.

A mentelmi jog megszüntetése egyelőre csak a parlamenti képviselőkre vonatkozik, a bírákra nem. A parlament elnöke, Pavol Paška szerint idővel erre is sor kerül, majd az Alkotmány módosítása után. Erre a Smernek az ellenzékkel is meg kell egyeznie, hiszen Robert Fico pártjának nincs alkotmányos többsége a parlamentben.

 

felvidek.maHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>