Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Kényszerkörülmények között kezdi az új évadot a kassai Thália színház

A teátrum épületének felújítása miatt kényszerkörülmények között, de sokrétű programmal nyitja meg az új színházi évadot a kassai Thália színház.

Richtarcsík Mihály, a színház szervezési titkára csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a teátrum több változtatás mellett kezdi az új, a társulat számára immár 43. évadot. Az egyik ilyen – kényszerű – változtatás, az, hogy a társulat első két darabját a Márai stúdióban játssza, mivel színháztermük felújítása – a Kassa, Európa kulturális fővárosa projekt keretében – jelenleg is zajlik.
“Bár ez korántsem szokványos, a helyzetből adódóan két stúdiódarabbal kezdünk, az egyik a Művészet, amelyet a szakma neves pozsonyi képviselője Lubomír Vajdicka rendezésében láthatnak a nézők, valamint az Ablakmosó című titokjáték, amelyet Száz Pál rendez” – hangoztatta Richtarcsík Mihály. Hozzátetette: ez utóbbi a Nemzeti Kulturális Alap “Itt VAN helyed” elnevezésű, a pályakezdő művészek otthontartását célzó programjának támogatásával kerül színre.
A “kényszerkörülmények” természetesen csak átmeneti jellegűek, hiszen a felújítás befejezését az év végére ígérik a kivitelezők. A szervezési titkár szerint az első két előadás vendéghelyszínéül szolgáló Márai stúdiónak is megvannak a maga előnyei. Ilyen például, hogy a kassai Thália – szeptember 6-i – ünnepélyes szezonnyitóját, összeköthették egy Márai-kiállítással. Ez utóbbi két részből áll, az egyik az itt lévő állandó Márai-tárlat, amelyet egy jelenleg is zajló gyűjtés eredményeként összeálló kiállítással egészítenek ki. A szezonnyitó jazz koncerttel zárul.
A másik változtatás a társulat által előadott darabok összeállítását érinti. “A színház úgy igyekszik a repertoárját alakítani, hogy az sokrétű legyen és a közönségkedvenc darabok mellett sikerüljön a komolyabb gondolatiságú darabokat is előtérbe helyezni.” Határon túli és vidéki színházként a társulatnak a darabok egy meglehetősen széles skáláját kell végigjátszania úgy, hogy eközben lehetőleg minél nagyobb mértékben tudja emelni a színvonalat is. Ezt a filozófiát tükrözik az évad darabjai is – magyarázta a szervezési titkár.
“Ha minden a tervek szerint alakul a márciusra tervezett Marat bemutatót, Czajlik József rendezésében már a felújított színházteremben adjuk elő” – jegyezte meg Richtarcsík. Hozzáfűzte: az évad utolsó premierjére – Robert Thomas Nyolc nő című zenés bűnügyi komédiájának, Jámbor József rendezte bemutatójára – májusban kerül majd sor.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>