Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Jogerős döntés: diszkriminálta roma tanulóit egy szlovák iskola

Az eperjesi kerületi bíróság jogerős döntése szerint hátrányos megkülönböztetést alkalmazott a szentmihályfalvai (Sarisské Michalany) általános iskola, amikor a többiektől elkülönítette, külön osztályba járatta a roma gyerekeket.

    A jogerős ítélet megerősítette az első fokú döntést, amely kimondta: az iskola megsértette a diákok egyenlő bánásmódhoz való jogát, és hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, amikor a tanintézetbe járó roma diákok számára – etnikai hovatartozásuk alapján – külön osztályokat hozott létre. A bíróság döntése alapján az iskolának a jövő tanév kezdetéig fel kell számolnia a tanulók “etnikai alapon történő hátrányos megkülönböztetését.”
    Egy civil jogvédő szervezet kezdeményezett eljárást a szentmihályfalvai általános iskola ellen több mint egy éve. Vanda Durbáková, a keresetet indító civil szervezet képviselője üdvözölte, és olyan jelentős előrelépésnek nevezte a bíróság ítéletét, amely – reményei szerint – megteremtheti a társadalmon belül azokat a feltételeket, amelyek a gyakorlatban is biztosíthatják a gyermekek oktatáshoz való egyenlő hozzáférését.
    A kétharmadrészt roma gyerekek által látogatott tanintézmény részben a szülők kérése alapján helyezte külön osztályba a roma tanulókat.
    Jaroslav Valastiak iskolaigazgató a SITA szlovák hírügynökségnek nyilatkozva csalódottságának adott hangot a bírósági döntés miatt. Elmondta: előfordulhat, hogy az iskola roma iskolává válik, mert a többi gyermek szülei várhatóan idővel kiveszik saját gyermekeiket a tanintézményből.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>