Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Hazatért a kémkedés vádjával Iránban fogva tartott szlovák

Szabadon bocsátották és csütörtökön már haza is utazott Matej Valuch, az a szlovák állampolgár, akit kémkedés vádjával tartottak fogva Iránban.

    A szabadon bocsátás tényét Miroslav Lajcák, a szlovák külügyi tárca vezetője Valuch társaságában jelentette be Pozsonyban pénteken délelőtt.
    A férfi letartóztatásának hírét januárban erősítette meg a szlovák külügy. A 26 éves szlovák korábban az iráni televízióban tett beismerő vallomást, amely szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára kémkedett. Valuch pénteken szabadon bocsátása alkalmából a sajtó képviselőinek azt mondta: “Nem vagyok semmilyen kém!”
    A szabadon bocsátott férfi, aki saját bevallása szerint egy fejvadász cég képviselőjeként tevékenykedett Iránban, azt hangoztatta: maga sem tud magyarázatot adni arra, hogy az iráni hatóságok miért nevezték kémnek. “Ezt legjobban talán ők tudják. Én fejvadászként tevékenykedtem Iránban, hasonló projekteken dolgoztam Szlovákiában és Budapesten is” – jelentette ki.
    Továbbra sem derült ki, miként született az az iráni állami televízióban sugárzott videó, amelyen a fiatal férfi bevallja, hogy a CIA számára kémkedett. Az ezzel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre ugyanis Miroslav Lajcák kitérő választ adott. Elmondta: úgy véli ezeket a részleteket jelenleg nem kellene bolygatni. “Egy élő, érzékeny ügyről van szó. Nem akarom, hogy az adott helyzetben bonyolítsuk Matej helyzetét és az érintett országgal való további kommunikációt” – szögezte le.
    A Mehr iráni hírügynökség korábbi közlése szerint Matej Valuchot január 17-én “egy Irán-ellenes csoport több más tagjával együtt” tartóztatták le. A szerdán szabadon bocsátott szlovák férfi az iráni televízióban közölt vallomásában azt mondta: 2009-ben egy magát Steven Loganónak nevező férfi kereste meg e-mailben egy Prizma Company nevű cég nevében, együttműködést ígérve. Vallomása szerint később megtudta, hogy a férfi a CIA egy magas rangú képviselője, akinek az a feladata, hogy információkat gyűjtsön az iráni technológiai ipar fejlesztéséről.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>