Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Gyökérgolyva a káposztaféléken

Ebben az időszakban már több termelőnél jelentkeznek a gyökérgolyva (plasmodiophora brassicae) jellemző tünetei. Kórokozója az összes káposztafélét megtámadhatja, a gyökereken borsó nagyságú kinövéseket, gumókat képezve. A gyökérgolyva gumói leginkább a mellékgyökereken alakulnak ki. A föld feletti részek – ha a betegség fiatal növényt támadott meg – fejlődésükben visszamaradnak és később elhervadnak. Az idősebb beteg növények a déli órákban hervadnak, az esti órákban pedig vízhiányt mutatnak. A gyökérzeten a gyökerek körüli részen sárgás, hengeres vagy gömb alakú, sárgásfehér, nem fásodott, egyenletesen parásodott daganatok képződnek. Ha a daganatot kettévágjuk, belső része fehér, tömör és húsos állományú.

A beteg növény nem fejlődik, hervad és elpusztul. A daganat a gyökéren a tenyészidőszak második felében alakul ki. A fertőzés forrásai a talajban levő gyökérmaradványok, amelyeken a kitartó spórák négy-hat évig is életképesek. A betegség főleg nedves talajokon pusztít. Védekezésként célszerű a beteg töveket elégetni. A golyva csak savanyú talajokon tud elszaporodni. A betegség ellen csak megelőzéssel lehet védekezni. A káposzta szintén a semleges, kissé savanyú kémhatású talajokat kedveli, ezért ahol jól fejlődik, nagy a valószínűsége annak, hogy a kórokozó is megjelenik. A megelőzés egyik módja a vetésforgó szigorú betartása. A káposzta csak négy-hat év után kerüljön vissza korábbi helyére. Ezzel ráadásul más talajlakó kártevők és gombás megbetegedések ellen is védekezhetünk jelentősebb költségek nélkül. A kórokozó szaporodását akadályozzuk, ha a talaj kémhatását kissé lúgosítjuk, meszezzük. Erre a legalkalmasabb időpont az őszi talajművelés, amikor a szerves- és műtrágyákkal együtt meszet is bedolgozunk a talajba. A talaj kötöttségétől és kémhatásától függően határozzuk meg a mésztrágya kijuttatását, de legjobb ezt talajmintavétel után a szakemberekre bízni.

A káposzta másik gyakori veszélyes betegsége, amely ellen szükséges védekezni, a xantomonászos feketeerűség (xannthomonas campestris), amely az ún. száraz termelésben ugyan nem okoz jelentős károkat, ugyanakkor az öntözött növényállományban a káposzta legjelentősebb betegségei közé tartozik. Tünetei elsősorban a levél szélén V-alakú sárgás foltok megjelenésével mutatkoznak, amelyeken fekete levélerek láthatók. A torzsa edénynyalábja szintén fekete. A betegség főleg a fejes káposztán, bimbós kelen, karfiolon és kelkáposztán jelentős. A fertőzési forrást itt is a növénymaradványok képezik, ahonnan a kórokozók a vízcseppekkel jutnak a beteg növényre. A beteg magból beteg növények is fejlődnek. Főleg csapadékos nyarakon, illetve öntözés esetén okoz jelentős károkat.

Védekezni csapadékos nyarakon, vagy esőztető öntözés esetén megelőzésképpen elengedhetetlen. Nálunk a betegség ellen jelenleg nincs engedélyezett permetszer. Külföldön a szakemberek főként réztartalmú permetszereket használnak ellene, mint például a Champion 50 WP és a Kuprikol. A káposztaféléken még gyakori az alternáriás megbetegedés, amelynek a tünete, hogy a leveleken kerek, ovális, lilásbarna foltok mutatkoznak. A betegség gyakori a fejes káposzta külső levelein, de a karfiolrózsán a legjelentősebb, nedves levélfelületen terjed a leggyorsabban. Növényeinket megelőzésképpen a káposztafejesedés időszakában kell megkezdeni, majd tíznapos időszakokban három-négy alkalommal megismételni. Nálunk engedélyezettek: Amistar (0,075, 28 nap) és a Ridomil Gold Plus 42,5 WP (0,4% 62 nap várakozási idővel).

 

Csekes Zoltán mérnök



Hozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>