Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Gútán polgárőrséget szerveztek

Az elmút hetekben futótűzként terjedt Gútán a hír, hogy sorozatos betörések történtek. Azóta az összes média és bulvárlap oldalakat szentel az ügynek, pedig a valós hír igencsak soványka. Négy esetben lakásbetörés történt, egy ízben pedig a szomszédságban lakó rokonok megzavarták a betörőket. A rendőrök kiemelt fontosságú ügyként kezelik az esetet és külön nyomozócsoportot hoztak létre az ügy felderítése érdekében, ugyanis egyeztetni kell a közeli járásokban előfordult bűntények a helyszínein rögzített nyomokkal. Értesülésünk szerint vannak biológiai és kriminalisztikai nyomok, amelyek segítik az esetek felderítését.

A betörések egyik károsultjának kezdeményezésére polgárőrséget szerveztek, amely inkább  politikai indíttatású, mint amennyi szakmai eredményt hozhat.

A egyik „legsikeresebb“ akciójuk az volt, amikor a késő esti órákban, tisztes távolból észrevettek egy hat-hét romából álló csoportot a Dankó Pista lakótelepen. Mivel a polgárőrségnek sem beavatkozási, sem pedig intézkedési joga nincs, fogták hát a telefont és a csoportosulásról értesítették az állami rendőrséget…

A probléma az, hogy az ilyen járőrőzés nem történhet felelőtlenül. Gútán az állami rendőrség és a városi rendőrség naponta egyezteti a járőrözési tervét – magyarázza az egyik városi rendőr. – Mindkét szolgálati szerv rendelkezik olyan hatáskörrel, amely feljogosítja, hogy beavatkozzon, a helyszínen tettenérés-kor ideiglenesen őrizetbe vegyen gyanúsítottakat. A polgárőrségnek ilyen jogköre nincs. Mi inkább azt kérjük a lakosságtól, hogy figyeljenek fel, ha utcájukban, környékükön gyanús ismeretlenek jelennek meg. Családtagok, közeli rokonok temetésekor jó lenne felkérni valamelyik szomszédot, tartsa szemmel a környéket, mert sok esetben a temetés ideje alatt törnek be a lakásokba.

Haszna tehát nincs a polgárőrségnek, legfeljebb annyi, hogy rájuk is vigyáznia kell a rendőrségnek, nehogy megtámadják, vagy betörőnek vélve tetlegesen bántalmazzák őket.

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>