Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Fico extrém intézkedésekkel oldaná meg a romakérdést

Robert Fico kormányfő egy főiskolásoknak tartott előadáson meglepő megoldással állt elő a romakérdést illetően.

„Ki kellene emelni azokat a gyerekeket abból a környezetből, és máshol elhelyezni őket” – mondta, amelynek köszönhetően véleménye szerint szebb jövőt lehetne biztosítani a nem megfelelő körülmények között élő roma gyerekek számára.
Fico beszélt a „speciális intézményekről”, de arról is, hogy az ilyen lépés, bár jó lenne, kivívná a külföldi emberjogi aktivisták tiltakozását, akiket „szenteskedőknek” nevezett. A diákoknak azt mondta, „vagy megmondjuk mindenkinek, hogy Szlovákiában szélsőséges a helyzet e téren, és a szélsőséges helyzetekben szélsőséges intézkedéseket kell alkalmazni, vagy továbbra is csak zöldeket fogunk beszélni”, hogy a probléma megoldásába be kell vonnunk a nemzetközi társadalmat.
„Ha azt látjuk, hogy egy roma család nem képes olyan neveltetést, olyan minőségű oktatást nyújtani, amely egyfajta perspektívát garantálna a gyerek számára, akkor azt valaki másnak kell megtennie” – magyarázta a kormányfő a SME napilapnak. Fico már jó pár éve emlegeti a bentlakásos iskolákat a rossz körülmények közt élő roma gyerekek számára, de sem az előző, sem a jelenlegi kormánya ilyen intézkedéseket nem foganatosított.
Peter Pollák romaügyi kormánybiztos azonban nem ért egyet ezzel a megoldással. „Nem vagyok az ilyen típusú oktatás híve” – nyilatkozta Pollák, aki Robert Kaliňák belügyminiszterrel egyetemben a roma reformintézkedéseket készíti elő. A kötelező kollégiumokat azonban nem tartalmazzák. A kormánybiztos sokkal jobb megoldásnak tartja a gyerekekkel való intenzív munkát már az óvodában, három éves koruktól kezdődően, és az egész napos oktatást. Az olyan rendelkezések érvényesítésében, amelyekkel nem ért egyet, „nem fog részt venni” – válaszolta Pollák arra a kérdésre, hogy egy bentlakásos iskolákat szorgalmazó kormányjavaslat esetén lemondana-e.
Kaliňák ellenben egyetért Ficoval, a bentlakásos iskolákat sok esetben jó megoldásnak tartja. „A bentlakásos iskolákkal egy gond van – bizonyos egyet nem értés külföldről is” – jelentette ki.
Ezért is választották inkább a reformintézkedésekben a kompromisszumos egész napos oktatási modellt, amikor a gyerek a reggelijétől kezdődően egészen a vacsoráig az intézményben tölti napot, s eközben a nevelő segítségével a házi feladatait is elvégzi.
Irena Bihariová, az Emberek a Rasszizmus Ellen társulás tagja szerint Robert Ficonak a szociális demokrácia vezető képviselőjeként tudatosítania kellene, hogy az, amit a bentlakásos iskolákkal szándékozik megoldani, nem oldható meg egyébként, mint annak a nyomornak a megszüntetésével, amelyben a leszakadó roma közösségekben az emberek élnek.
A kötelező kollégiumokkal való kísérletezés bumerángként csapna vissza Szlovákiára. „A gyerekek társadalmilag gyökértelenekké válnának.” Az ehhez hasonló projektek külföldön is fiaskóval végződtek.

Sme nyomán dé
Felvidék.maHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>