Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Felfüggeszti a megyei választásokról folytatott járási szintű tárgyalásokat a Most-Híd

Felfüggeszti a megyei választásokon való együttműködésről folytatott járási szintű egyeztetéseket a Most-Híd a megyei szintű tárgyalások lezárásáig – jelentette be Bugár Béla, a szlovák-magyar vegyes párt elnöke szombaton.

A Most-Híd Országos Tanácsának (OT) szombaton született határozatáról a párt elnöke a testület ülését követően tájékoztatta a sajtó képviselőit Pozsonyban.
Elmondta: a Most-Híd a megyei választásokon megyei szintű koalíciós megegyezésre törekszik, és az úgynevezett Népi Platform két szlovák pártját, a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH), valamint a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártot (SDKÚ-DS) tartja elsődleges partnerének.
Mivel a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd között járási szinten zajlottak a novemberben esedékes megyei választásokon való együttműködésről folytatott egyeztetések, a mostani döntés ezek felfüggesztését is jelenti.
A megyei választásokon való együttműködésről szóló koalíciós megállapodásokat április elsejéig kívánja lezárni a Most-Híd – közölte Bugár Béla. Hozzátette: pártja ezt követően és a koalíciós megállapodások függvényében folytatja majd az egyeztetéseket az együttműködés lehetőségeiről járási szinten.
A vegyes párt elnöke szerint ez lehetőséget ad arra, hogy járási szinten megegyezéseket kössenek olyan párttal is, amely nem részese a megyei szinten kötött koalíciós megállapodásnak. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy azokban a járásokban ahol a Most-Híd együttműködésben állapodna meg egy másik párttal, például az MKP-val, ott kevesebb saját jelöltet indítana – tette hozzá.
Az MKP és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt januárban kezdett tárgyalni járási szinten a megyei választásokon való együttműködésről. Az egyeztetések eddig vegyes sikert hoztak, egyes járásokban semmilyen megállapodás nem született, több régióban viszont közel került a megállapodás, és helyenként már konkrét megállapodásokra is sor került.
Az aktuális helyzet kapcsán Berényi József az MKP elnöke pénteken a sajtóban közzétett nyílt levélben fordult a Most-Híd elnökéhez, ebben a “tárgyalások megegyezésre mutató” voltára, valamint a magyarság erős megyei képviselete megteremtésének a szükségességére hivatkozva a tárgyalások folytatásának megerősítését kérte. A megkereséssel kapcsolatban Bugár Béla szombaton azt mondta: az OT ülésén nem foglalkoztak azzal. Hozzátette: nem zártak le semmit.
A Most-Híd alapítóinak az MKP-ból való távozása óta az őszi megyei választások lehet az első olyan alkalom, amelyben a két párt együttműködési megállapodásra juthat.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>