Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Félelmetes!

Félelmetes az önzés és a nemtörődömség szintje! Komáromra értem, de bizonyára máshol is hasonló – vagy részben hasonló – a helyzet.
Ma ebédre menet végigsétáltam a komáromi belváros egyik nevezetes utcáján, a Megye utcán – a városházától a körzeti hivatalig (munkahivatalig). Elborzadva nyugtáztam, hogy mi az eredménye annak, amikor a város néhány napig nem tudja – objektív okok miatt hozzáteszem – takaríttatni az utcákat. E rövid szakaszon (nagyjából 200 méter) legalább kétszáz csikket és más apró szemetet láttam eldobva. Az ember ilyenkor szembesül az ittlakók és a járásszékhelyt látogatók társadalmi érettségével, kultúrájával – jobban mondva mérthetetlen kultúrálatlanságával.
A hó eddig sok mindent elfedett, most viszont a gyors olvadás után az utcakő felfedi titkait és tényleg félelmetes, hogy valaki ahelyett, hogy a kukába dobná a cigarettavéget, simán eldobja, hisz „úgysem látszik“. Az utca teljes hosszában ott az eldobált csikkek tömkelege. Nemcsak ott, ahol nincs a közelben kuka, de ott is, ahol van, még a szeméttároló közvetlen közelében is „vastagon“!
A poén az, hogy az ilyen emberek is – társadalomellenes hozzáállásuk ellenére – elvárják a várostól, hogy drága pénzért takaríttasson utánuk. Miért? Az udvarukban vagy a konyhájukban ki takarít utánuk? Vajon ott is csak úgy eldobják a csikket? Bizonyára nem. De akkor miért teszik ezt közterületen? Mert az nem az övék?
Hol van a lokálpatriotizmus, hol a polgári büszkeség? Sehol. Ez az eredménye a betelepítéseknek, az egykor összetartó, büszke városközösség felhigításának, a gyökértelenségnek, az elvtelenségnek és kilátástalanságnak. Ha én nem találom a helyen a világban, a városban, a közösségben, akkor pusztuljon az egész! – vallják sokan.
Sötét viharfelhők gyülekeznek felettünk és a nap már alig-alig sejlik át rajtuk…
Králik Róbert
No comment…
Fotó: Králik Róbert
komarno.sk


Hozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>