Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Először emelkedtek az ingatlanárak Szlovákiában a válság óta

Éves összehasonlításban a tavalyi év utolsó negyedévében 0,9 százalékkal nőttek a lakáscélú ingatlanok árai Szlovákiában, 2008 óta ez volt az első eset amikor drágultak az ingatlanok – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

    Az elemzés szerint a lakáscélú ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 2012 utolsó negyedévében 1247 euró volt, 10 euróval magasabb, mint a tavalyi év átlaga, ám 1,1 százalékkal elmaradt a 2011-ben kimutatott átlagártól.
    Szlovákiában a lakáscélú ingatlanok átlagos árai a válság 2008-as kezdete óta szinte folyamatosan csökkentek a tavalyi év végéig. Ez idő alatt a lakások és házak árai átlagosan negyedével estek vissza, jelenleg a lakáscélú ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára a 2007-es szinten van.
    A lakáscélú ingatlanok elérhetősége a vizsgált időszakban ugyan nőtt a lakosság számára, az árak csökkenése és az átlagbérek növekedése hatására, ám ez csak a lakosság azon rétegeire volt igaz, akiknek sikerült megőrizniük munkahelyüket és nem csökkent a bérük – állapítják meg az elemzésben. Tavaly egy szlovákiai átlagpolgár 0,65 négyzetméternyi lakáscélú ingatlant tudott megvásárolni egy havi béréből.
    A lakások és házak átlagos négyzetméterenkénti ára az egyes régiók összehasonlításában meglehetősen nagy különbségeket mutat. A négyzetméterenkénti átlagár – mint már hagyományosan – tavaly is a pozsonyi megyében volt a legmagasabb, 1661 eurót tett ki, szemben a legalacsonyabb átlagárat kimutató nyitrai megyével, ahol átlagosan 612 euróba került egy négyzetméter lakás.
    A Postová Banka elemzése szerint az idén a lakáscélú ingatlanok árainak stagnálására lehet számítani Szlovákiában.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>