Elmaradt a krasznahorkaváraljai illegális cigánytelep “eltakarítása” (videókkal!)

A terület lezárásával a rendőrség megakadályozta Krasznahorkaváralján a helyi illegális cigánytelepnek egy szélsőséges szlovák politikus, Marián Kotleba által szombatra meghirdetett “eltakarítását”. Incidens nem történt.A krasznahorkai vár tövében lévő, néhányszáz lakosú cigánytelep nyilvános felszámolását az ingatlan résztulajdonosává vált Marián Kotleba, a szlovák sajtóban is szélsőségesnek nevezett Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke jelentette be néhány héttel ezelőtt, tulajdonjogának érvényesítésére hivatkozva.

A “takarítási akció” végül elmaradt, mivel a rendőrség lezárta a telepre vezető utakat és nem engedte a helyszínre Kotlebának a faluba érkezett mintegy kétszáz támogatóját. A rohamrendőrök csak az ingatlan társtulajdonosait, Marián Kotlebát és Szaniszló Lászlót, illetve egy velük érkezett földmérőt engedték be azt követően, hogy jelezték: nem “takarítani” mennek, csupán telküket készülnek felmérni.

Az eredetileg szombat délre meghirdetett megmozdulást eleve késleltette, hogy annak négy főszervezőjét,  köztük Kotlebát kihallgatás céljából a rendőrség még reggel előállította. A település önkormányzati hivatala mellett délután egy órára Kotleba közel kétszáz támogatója gyűlt össze. A településen azonban a több autóbusznyi rohamrendőrrel, lovas rendőrökkel és egy vízágyúval kivonult rendőrség már lezárta a falu több utcáját, valamint a cigánytelepre vezető mindkét utat.

A “takarítók” végül a szervezők nélkül is elindultak a telep irányába, de a rohamrendőrök négyszeres sorfala előtt megálltak, majd “Törvénysértő rendőrállam!”, “Kinek a jogait véditek, kinek az adójából éltek?” és hasonló jelszavakat skandálva méltatlankodott. A rendőrség felszólítására és az előállított szervezők szabadon bocsájtásának hírére végül is a tömeg visszafordult és a település központjában várták meg Kotleba érkezését.

A Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke rögtönzött sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az államhatalom folyamatosan jogsértéseket követ el vele és a telek tulajdonosaival szemben, amikor nem hagyja, hogy érvényesítsék tulajdonosi jogaikat. Hangsúlyozta: a rendőrség fellépése a tulajdonhoz való alkotmányos jogainak érvényesítését akadályozza meg, amivel jogalapot teremt arra, hogy “a jövőben bárkinek a telkére idegenek költözzenek”. Bejelentette, hogy ideiglenesen eltekintenek a “takarítástól”, ezúttal csak a telek pontos területét mérik ki.

Marián Kotlebát és két társát a rendőrség által biztosított helyszínen a telep több száz roma lakója várta, ám a terület kimérését egyikük sem akadályozta, így a tulajdonosok dolguk végeztével egy óra után eltávoztak.

mti

Leave a comment