Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Eljárás korrupció miatt az előző Fico-kormány egyik minisztere ellen

Közbeszerzési eljárás befolyásolása címén eljárást indított a szlovák rendőrség Igor Stefanov, az előző Fico-kormány (2006-2010) építésügyi és régiófejlesztési minisztere ellen – közölte csütörtökön Denisa Baloghová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó tárcavezetővel szemben az úgynevezett “faliújságtender-botrány” kapcsán indítottak eljárást.
A botrány hátterében az állt, hogy a tárca vezetése úgy hirdetett meg egy csaknem 100 millió euró értékű közbeszerzési pályázatot, hogy a felhívást csak a minisztérium folyosóján egy jelöletlen faliújságra tűzték ki. A pályázat alapján – míg azt végül érvénytelenítették – csaknem 13 millió eurót fizetett ki a tárca. Az ügyben, mivel uniós projektről volt szó, az Európai Bizottság eljárást indított Szlovákiával szemben, majd leállította a tender költségeinek kifizetését is.
“A gyanúsítottak, más ismeretlen személyekkel együttműködve, egy kiválasztott pályázó igényeihez igazították a versenytárgyalás feltételeit…” – közölte a rendőrségi szóvivő. Baloghová elmondta, hogy a 97 millió euró értékű kiírásra gyakorlatilag egy pályázat érkezett, s annak beérkezése után egy nappal már alá is írták a szerződést. Ennek alapján 2007 és 2009 között az állam 12,7 millió eurót fizetett ki. A teljes összeg kifizetése az ügy nyilvánosságra kerülése miatt végül elmaradt.
A botrány miatt Robert Fico akkori kormányfő menesztette a tárcavezető Marián Januseket, helyére azonban Igor Stefanovot, a pályázati kiírás egyik előkészítőjét nevezték ki. A kormány 2009 áprilisában arra kötelezte a minisztert, hogy mondja fel a szerződést, amit ugyan Stefanov meg is tett, ám Fico az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hivatal vizsgálatát követően végül őt is menesztette a posztjáról.
Az ügynek ma már öt gyanúsítottja van, köztük a két volt miniszter. Janusek ellen még tavaly megkezdődött az eljárás, s a rendőrség már Stefanov ellen is hamarabb megindította volna az eljárást, azonban tavaly a legfőbb ügyészség elutasította az akkor már ellenzéki parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.
Ha beigazolódik Stefanov bűnössége akár 12 évig terjedő szabadságvesztés büntetést is kiróhatnak rá. Janusek, akit az ügy kapcsán még hatalommal való visszaéléssel és nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítanak, ennél többet, akár 20 évet is kaphat.

Starovic Tibor, MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>