Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Élesedik a pedagógussztrájk

36689

Sztrájkba lépnek a pedagógusok, egyelőre nem tudni, milyen hosszú időre és mennyien. A 10 %-os béremelési követelésüket a kormány elutasította, de a miniszter által összehívott egyeztetésen az önkormányzatok és munkáltatók sem támogatták a sztrájkot. Az oktatási minisztérium a november 26-án kezdődő pedagógussztrájk kapcsán az önkormányzatok és polgármesterek segítségét kéri.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának képviselője, Ľubormír Parízek a tanácskozást követően a sajtó képviselőnek az iskolafenntartó önkormányzatok nevében arról beszélt: a sztrájk idejére az iskolaigazgató kötelessége lenne helyetteseket találni más iskolákból, vagy nyugdíjasokat behívni, hiszen „az igazgató az intézmény jogi képviselője, akinek nem a sztrájk, hanem az iskola működésének a biztosítása a feladata”. Azt is felvetette, hogy ha nem biztosítja a tanítást, az önkormányzatnak le kell őt váltania. Milan Holeček a munkáltatók képviseletében sajnálkozott, hogy sztrájkra kerül sor, mert szerinte a béremelésről „az utcán nem születhet megállapodás”, csak a tárgyalóasztal mögött.
Az oktatási minisztérium a november 26-án kezdődő pedagógussztrájk kapcsán az önkormányzatok és polgármesterek segítségét kéri. Dušan Čaplovič miniszter az iskolafenntartó önkormányzatokhoz fordult azzal a kéréssel: segítsenek az iskolás gyermekek szüleinek a gyerekekről való gondoskodásban.
A miniszter elképzelése szerint az önkormányzatok és polgármesterek kijelölhetnék azokat a helyeket – iskolákban, iskolai klubokban, szabadidő-központokban –, ahol a gyerekek, főként az alsó tagozatos tanulók alternatív foglalkozásokon vehetnének részt a sztrájk idején is. Čaplovič reméli, a polgármesterek segítenek a gyermekük elhelyezését megoldani nem tudó szülőknek.
A minisztérium válságtanácsot alakított, amely figyelni fogja a helyzet alakulását, két tanácsadói telefonvonalat is létesít – 02/59374888 és 02/59374889 –, amelyet hétfőn, november 26-án 6.00 órától hívhatnak majd az érdeklődők, de elektronikus postán is lehet majd tájékozódni a strajk@minedu.sk címen. A miniszter saját hivatalában is létesít egy gyűjtőpontot, ahol az alkalmazottak gyermekei tölthetik majd el idejüket, míg a sztrájk tart.

ngyr, Felvidék.maHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>