Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Egy nap a reneszánsz jegyében

Immár hagyományosnak mondható a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban 4. alkalommal megrendezésre kerülő reneszánsz nap. Az egész napos családi program remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A főszervezővel, Nyikus Annával beszélgettünk.

Négy évvel ezelőtt mi adta az inspirációt a reneszánsz nap megszervezéséhez?

Az ötletet a 2008-ban meghirdetett Reneszánsz Éve adta. Ekkor a nyári kreatív napközis tábor témájául választottuk. A gyerekek nagyon élvezték a korabeli zenét, táncot, Mátyás udvarának felelevenítését, a kislányok a korabeli fejdíszeket, öltözeteket. Szerették a különféle kézműves mesterségekben való jártasság megszerzését, természetesen a tárgyak kiválasztását, díszítését, a kor relikviáihoz igazítva. A reneszánsz, azaz újjászületés jó beharangozója a tavasznak, illeszkedik a vidám farsangi időszakhoz és már kipróbáltan érdeklődőket vonz, ezért rendezzük meg minden év februárjában.

Milyen programok alkotják a reneszánsz nap alapját?

Ilyenkor a művelődési ház színházterme vásári forgataggá alakul. Közel húsz kézműves állítja ki munkáit és tart mesterség bemutatót. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy-egy alkotói folyamatba. Megismerkedhetnek a különféle természetes alapanyagokkal, és megtapasztalhatják, hogyan alakul a mester keze alatt. Fazekas, szövő, gyapjúhímző, csipkeverő, fafaragó, hálókötő, ólomüveges, tűzzománcos, csuhés, babakészítő, gyöngyfűző, gyöngyhímző szakágak mestereit ismerhetik meg az idelátogatók.

Játszóházi foglalkozásokon tapasztalhatják meg a gyerekek az alkotás örömét. A meghívott alkotók, akik igyekeznek a reneszánsz korhoz kapcsolódó munkákat hozni, az alkalomhoz öltözködni, a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület és a Magyar Csipkekészítők Egyesületének tagjai. A kreatív munka mellett interaktív színházi produkcióban vehetnek részt a gyerekek, ami láthatóan mindig öröm nekik. A királyi udvar szereplőjévé válni nagy móka számukra.

Ez a nap ugye elképzelhetetlen a kulináris élvezetek és tánc nélkül?

A nap kötelező velejárója a korabeli gasztronómia, amelyet a helyi kemencékre építünk. Lehetőséget biztosítunk, hogy szakember segítségével aki akar, kemencés étket készítsen. (Aztán „Egye meg amit sütött!” – az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban egyre jobban megy!) Ha kicsit jobban megpirul, akkor is jó, mert saját maga készítette! A nap hangulatát áthatja a reneszánsz zene, a zsivaj és az elmaradhatatlan reneszánsz táncház. A táncosok korabeli ruhában a középkori tánclépésekkel elvarázsolják a résztvevőket és egyre többen állnak be közéjük.

Ön szerint mi a reneszánsz nap sikerének titka?

Könnyed szórakozás, sok kreatív lehetőséggel és reneszánsz ízekkel fűszerezve, reneszánsz kiállítás, színház, 20 kézműves bemutató, foglalkozások, gyermekműsor, gasztronómiai előadás, kalácsféle sütése a kemencékben, kuktálkodási lehetőség, a zene és a táncház – mindez biztosítja a jó hangulatot kicsik és nagyok számára egyaránt. Örömünkre már nemcsak a helyiek és a környékbeliek látogatnak el rendezvényünkre, hanem távolabbi településekről is jönnek érdeklődők.

A korabeli vásári forgatagba, február 23-án 10 – 17 óráig mindenkit szeretettel vár a rendező, a Komáromi Kulturális, Szabadidő és Sport Nonprofit kft és a Szőnyi Kulturális Egyesület.

 

komarom.huHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>