Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Dr. Körtvélyesi János és családja a Tom Lantos Intézet megnyitásán

Meghívót kapott a parlamenti ünnepségre

Június 30-án rendezték meg a budapesti Országházban azt az ünnepséget, amelyen ünnepélyes keretek között nyitották meg a Tom Lantos Intézetet. Az avató ünnepséget a magyar és amerikai politikusok, valamint közéleti személyiségek tisztelték meg jelenlétükkel. A meghívottak sorában egyedüli felvidéki vendégként ott volt a komáromi dr. Körtvélyesi János és családja is.

- Akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy kerül egy komáromi lakos a nagypolitika neves képviselői közé? – Korábban éveken keresztül leveleztem Tom Lantossal, s nyugodtan mondhatom, hogy bár személyesen nem találkoztunk, de bensőséges kapcsolat alakult ki közöttünk. Halálával a magyar és nemzetközi közélet egy jelentős alakja távozott közülünk. Az ünnepségre a családja hívott meg, hogy személyesen is megismerjük egymást. Maga az ünnepség is feledhetetlen volt, hiszen Izsák Rita, az intézmény igazgatója megnyitója után felszólalt Hillary Clinton, az Egyesült Államok jelenlegi és Condoleezza Rice, volt külügyminisztere, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, Martonyi János külügyminiszter, s természetesen a Lantos család képviseletében Tom Lantos özvegye, Annette asszony, valamint két lánya, Annette és Katrina. A szónokok az intézmény névadójának érdemdús munkásságát méltatták, amelyet az emberi jogok védelme és az amerikai-magyar kapcsolatok fejlesztése terén fejtett ki.

Tom Lantos tevékenységét a Felvidéken igyekeztek elhallgatni… Ez csak természetes, hiszen Tom Lantos a szabadság és a demokrácia elkötelezettjeként fontos összekötő kapocs volt az USA és Magyarország között, de többször is szót emelt a felvidéki magyarság érdekében. Az Egyesült ăllamok demokrata pártjának képviselőjeként 1981-től 2008-ban bekövetkezett haláláig dolgozott az amerikai kongresszusban. Hillary Clinton a parlamenti beszédében kiemelte, hogy egyfajta élő lelkiismeretként folyamatosan küzdött az antiszemitizmus, a diszkrimináció, az elnyomás és a népirtás ellen. A külügyminiszter-asszony kiemelte, hogy Tom Lantos hitt abban, hogy alapvetően mindannyian egy oldalon állunk, vagyis a szabadság és a demokrácia oldalán. Annette Lantos, a képviselő özvegye, aki mindvégig férje mellett dolgozott, beszédében elmondta, hogy férje szenvedélyesen szerette szülőföldjét, Magyarországot. Angol nyelvű felszólalását magyar nyelven fejezte be ezekkel a szavakkal: Éljen a magyar szabadság, éljen a haza.

Tom Lantos személye elsősorban a Kádár-rendszer utolsó éveiben vált ismertté, s a rendszerváltást követően neki köszönhetően figyelt fel Amerika Magyarországra. – Nem csak Magyarországra. Mint arra Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke beszédében külön is felhívta a figyelmet, Tom Lantos mindig kiállt a nemzeti kisebbségek, többek között a határon túli magyar közösségek jogaiért is. Személyében olyan pártfogója lett a magyarságnak Washingtonban, amilyen egyetlen más közép-európai nemzetnek sem volt. Az esemény különleges epizódja volt, amikor Tőkés László a felszólalása végén elénekeltette a résztvevőkkel a Kossuth Lajos azt üzente című nótát. Magának a Tom Lantos Intézetnek elsődleges célja a magyar származású amerikai parlamenti képviselő szellemi örökségének ápolása és munkájának folytatása, vagyis az emberi jogok, a szabadságjogok, a kisebbségek jogainak védelme és az emberek közötti kapcsolatok ápolása a legfőbb küldetése.

Mi volt az ön számára az ünnepség legkellemesebb pillanata? – A megnyitó után a Lantos család fogadást adott a meghívott vendégek számára. Az illusztris vendégeknek a leghíresebb magyar cigányzenészek játszottak. S akkor a Lantos család tagjai, beleértve az unokákat is, kristálytiszta magyarsággal elkezdték énekelni a magyar nótákat. Bár az óceán túlpartjáról érkeztek, úgy ismerték a dalokat, hogy sok régiónkbeli is tanulhatna tőlük.

Köszönjük a beszélgetést.

Dunatáj hetilap 30/2011Hozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>