Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Döntő választás előtt

37724

Január 30-ig lehet jelentkezni az “Ön kigondolja, mi megvalósítjuk” programigényre is. A képen látható óriásplakáttal Felvidék szerte találkozhatunk, mintegy kéttucatnyit helyeztek ki, hogy felhívják a figyelmet a magyar iskolákra. “Megújult formában a régi célokért” – lehetne a mottója a Via Nova által szervezett, immár hagyományosnak mondható Beiratkozási körút idei felvonásának.

A rendezvénysorozat keretében az elmúlt években számtalan magyar iskolába, óvodába, magyarlakta településre látogattak el az ifjúsági csoport tagjai, abból a célból, hogy meggyőzzék a magyar szülőket az anyanyelvi oktatás előnyeiről, fontosságáról. A szűkülő anyagi keretek miatt, illetve az átalakuló kommunikációs szokásokat szem előtt tartva a szervezők úgy döntöttek, hogy modernizálják az eddig bevett gyakorlatot, és minél szélesebb körben igyekeznek megszólítani a felvidéki magyar közösséget és a beíratás előtt álló családokat.

Elsőként két kisfilmmel jelentkezett a szervezet Oktatásügyi kabinetje. Az első, hosszabb filmben három olyan családdal készült interjú, akiknek magyar iskolába járnak gyermekeik. Különlegességük, hogy esetükben egy-egy szülő szlovák nemzetiségű, ill. magyarként szlovák iskolában tanult. Merész és lényegretörő kérdésekre adott válaszokban fejtik ki, mi vezette őket döntésükhöz és miért tartják jó választásnak a magyar iskolát – még ha esetükben a választás nem is volt magától értetődő. A második kisfilm ezzel szemben egyetlen fontos üzenetet közvetít a szülők felé: amennyiben megvonjuk gyermekünktől a lehetőséget, hogy anyanyelvén bontakozzon ki, mi magunk hátráltatjuk fejlődését, s hogy egy vidám és egészséges gyermekkora legyen.

A közvélemény széles spektrumának elérését szolgálja a mintegy kéttucatnyi, országszerte elhelyezett óriásplakát is, melyekkel az ifjúsági csoport ezt a fontos témát igyekszik tematizálni a közbeszédben. A nagyobb magyarlakta településeken kívül főleg olyan régiókban jelentek meg ezek a bilboardok, ahol az elmúlt években drasztikusan csökkent a magyar iskolába beíratott kisgyermekek száma. Így találkozhatunk az óriásplakátokkal Albártól kezdve Nyitrán, Léván, Ógyallán keresztül egészen a keleti országrészig, például Rimaszombat, Rozsnyó és Kassa környékén. „Szeretem az iskolámat. Megértenek és én is értem őket” – olvasható a felhívásban, utalva az anyanyelvi oktatás leggyakorlatiasabb és egyben legfontosabb előnyére, mely nélkülözhetetlen a gyermek optimális szellemi és lelki fejlődésében.

Mindezek mellett a Beiratkozási körút eredeti, jól bevált road-show formája sem szűnik meg teljesen: a Via Nova pályázatot hirdetett a magyar óvodák közt az „Ön kigondolja, mi megvalósítjuk” címmel, melyre január 30-ig lehet benevezni. A résztvevő óvodák közül a három legsikeresebb pályázó jutalma az ifjúsági csoport által önköltségen megszervezett, ugrálóváras, kézművesfoglalkozásos, játékos gyereknap biztosítása lesz. A pályázatról további részletes információkat itt kaphatnak az érdeklődő intézmények.
A Beiratkozási körút a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Bese László, Felvidék.maHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>