Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Bűnbak már van, már csak okot kell találni

Végre ide is eljutottunk. Már csak néhányat kell aludnunk, s megtudjuk, kivel köt koalíciót a megyei választásokkal „kapcsolatban” Bugár Béla.

Mert függetlenül attól, hogy az MKP megyei-járási vezetői bőszen törték magukat a Most-Hídnál a megállapodás tető alá hozása érdekében a megyei szinteken, Bugár Béla és pártja országos vezetői nem győzték hangsúlyozni: ők az ún. népi platformmal akarnak közösködni, vagyis az SDKÚ-DS-szel és a KDH-val készülnek összeborulni.

Ez akkor is így van, ha a szlovákiai (vak)magyar a szemébe hintett sok-sok portól ezt nem látja. Bevallom, játszott velem a kisördög néhanap, és vártam, hogy jön majd a hidegzuhany,  amikor MKP-s megyei-járási vezetők közleményeit olvastam arról, hogyan – sőt, milyen nagyszerűen! – alakultak a Most-Híddal a megbeszélések a megyei választásokon való indulásról. Dél-Szlovákia középső tájain elsősorban. Ott vannak járások, ahol már a jelöltek leosztásában is megállapodtak, körzetenként négy-négy jelöltje lesz mindegyik pártnak, s arról is egyezség született, hogy egymás ellen kampányolni nem fognak. „Mert hogy magyar érdek, hogy minél erősebb magyar képviselet legyen a megyében…”

Ennek a szabadon idézett közleménynek a folyománya lenne a hirtelen jött dorgálás Bugártól? Vagy még időben „helyre tenné” a dolgokat, s annak a szól a kifakadása, idézem: „Az utóbbi napokban ezzel kapcsolatban olyan egyoldalú hírözön zúdult rá a nyilvánosságra, amely csak a félreinformálást szolgálja, és nem a megegyezést. Eközben eddig sajnos semmilyen érdemi eredményhez nem sikerült eljutnunk.” Ezt állítja honlapján Bugár pártja. Még az sem számít neki, hogy a fentebb idézett négy-négyes paktumot és meg nem támadási szerződést elviekben – tehát úri becsületszóra – az egyik, ha nem a Most-Híd legerősebb alelnöke kötötte.

Igaz, amikor a Most-Híd feje hallgatási kötelezettséget rendelt el pártjában – lásd: A Most-Híd országos elnöksége levélben szólította fel járási és kerületi vezetőit, hogy a folyamatban lévő megyei önkormányzati választásokkal kapcsolatban csakis a koalíciós tárgyalások végeredményeiről adjanak ki közleményt  – adta hírül Bugár Béla –, talán azt akarja feledtetni, hogy Komáromban eljárt pártja megyei vezetőjének a szája, s az MKP-val való egyeztetés helyett Bastrnák Tibor nyíltan „népi platformos” megyei koalíció mellett tört lándzsát. A Nyitra megyei nagyszlovák összeborulás megtörése érdekében, úgymond, mert a Most-Híd érdekeinek ez felelne meg jobban. Meg állítólag a magyarságnak is. Hát… Ha ő ezt el is hiszi, a lelke rajta…

Mindenesetre, nagyon szorulhat a kapca, ha Bugár ennyire nyíltan és ilyen korán megüzente: hogy az MKP-val semmilyen érdemi eredményhez nem sikerült eljutniuk. Hogy miért nem, azt még nem tette közzé. Feltételezem: most próbálják összeállítani az MKP-s (országos, megyei és járási) vezetők bűnlajstromát, s bíznak benne, hogy február 16-ára el is készülnek vele. Még az sem zavarja őket, hogy a koalíciókötést megbuktató bűnös kilétét már előre bejelentették.

Esély persze van rá, hogy a szlovákiai (vak)magyar a szombaton neki feltálalásra kerülő maszlagot meg is eszi. Elvégre, nem először tenné. Bevette Bugár sértett hiúságának ocsmány hazugságait is, amikor korábbi pártja leváltotta az elnöki posztról, elég volt megszeppenten mosolyogni a plakátokról, amolyan „jaj, mama, engem bántottak, sőt, megbántottak” alapon. Bugárnak ez az infantilis fegyvere mindig képes lekenyerezni azokat a magyarokat, akik őt az MKDM példás, hívő keresztény fiatalembereként, a „kis aranyosként” őrzik szívükben, s mit sem tudnak arról, hogy több mint két évtizedes politikai karrier, a közben kipróbált hatalomgyakorlás után az emlékképből már csak a plakátmosoly maradt változatlan.

Írtam, nagyon szorulhat a kapca. De nem az MKP miatt. Inkább azért, mert Bugár döntéskényszerbe kerülhetett a szlovák népi platformosoknál. Gondolom, Pavol Frešónak vagy Ján Fígeľnek sem mindegy, hogy Bugár Béla velük akar-e tartani, vagy folytatja politikáját, és két – vagy több – széken kíván ülni egyszerre. Frešónak több oka van rá, hogy egyértelmű döntést csikarjon ki Bugárból. Megyeelnökként újrázni szeretne Pozsonyban. Mostani székét az MKP-val koalícióban, a magyarok támogatásával nyerte el. Szavazói az MKP-nak Pozsony megyében továbbra is vannak, sőt, akár a választásokat is eldönthetik. Előfordulhat hát, hogy Frešo (SDKÚ-DS) az MKP-t is bevállalná a megyei koalícióba, ami szintén kiválthatta Bugár haragját, s most a népeiknek is bizonyítani akarja, hogy az MKP-val megegyezni, szövetkezni lehetetlen.

A Most-Hídban elrendelt néhány napos szilencium nagy pártelnöki bejelentést sejttet. Érdemes lesz odafigyelni rá, közben kinek mer majd szemébe nézni Bugár Béla.

-ngyr-

FELVIDEK.MAHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>