Bővül a látogatótér a Monostori erődben

Közösen pályázott a Duna magyar és a szlovák oldalán fekvő két város, Komárom és Révkomárom a Határom Átnyúló Együttműködési Program forrására, melynek eredményeként 470 ezer euró összegű EU-s támogatáshoz jutottak – tájékoztatta a komáromi Monostori erőd projektmenedzsere az MTI-t.

    Mint azt Farkas Erika elmondta, az erődrendszer hasznosításában érintett szervezetek 2011-ben nyújtottak be közös pályázatot a mintegy 570 ezer euró összköltségű fejlesztéshez. A nemzeti társfinanszírozási hozzájárulásoknak köszönhetően a projekt partnerei 5 százalék önrész biztosítása mellett valósíthatják meg elképzeléseiket, de a Monostori erődöt érintő részek munkáihoz jelentős támogatással járul hozzá Komárom önkormányzata is.

    Az erődben 18 ezer négyzetméterrel bővül a biztonságosan látogatható terület annak köszönhetően, hogy a beruházás során megtisztítják, kitakarítják az úgynevezett belső- és külső kazamatákat, s a ma még nem látogatható területeken elvégzik a lőszermentesítést, így biztosítva, hogy e páratlan építészeti és hadiépítészeti elemeket a látogatók akár tárlatvezetéssel, akár egyénileg is megismerhessék.

    A munkák során felszabadult területen a kazamaták építészettörténeti és katonai funkcióját bemutató kiállítást, valamint az erőd “szovjet korszakába” bepillantást nyújtó tárlatot terveznek. Az erődrendszer népszerűsítésére kiadvány készül, s a projekt keretében olyan eszközök is beszerzésre kerülnek, melyekkel a várárok egy szakaszán a kortárs művészetnek helyt adó performansz tér kerülhet kialakításra.

    A Monostori Erőd Nonprofit Kft. által kezelt komáromi nevezetesség látogatottsága az elmúlt három évben folyamatosan emelkedett, és megközelíti az évi 100 ezer főt. Húsz-huszonöt kisebb-nagyobb rendezvénnyel és 10-15 időszaki kiállítással várják a látogatókat, melyek közül kiemelkedik a Nemzetközi Kutyakiállítás, az AlfaCity Alfa Autós találkozó és az Amerikai Autó Fesztivál. Ezeket esetenként 10000-nél is többen keresik fel.

    Az erődben a munkák már megkezdődtek, befejezésük határideje 2014. szeptember 30.

MTI

Leave a comment