Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Bővül a látogatótér a Monostori erődben

Közösen pályázott a Duna magyar és a szlovák oldalán fekvő két város, Komárom és Révkomárom a Határom Átnyúló Együttműködési Program forrására, melynek eredményeként 470 ezer euró összegű EU-s támogatáshoz jutottak – tájékoztatta a komáromi Monostori erőd projektmenedzsere az MTI-t.

    Mint azt Farkas Erika elmondta, az erődrendszer hasznosításában érintett szervezetek 2011-ben nyújtottak be közös pályázatot a mintegy 570 ezer euró összköltségű fejlesztéshez. A nemzeti társfinanszírozási hozzájárulásoknak köszönhetően a projekt partnerei 5 százalék önrész biztosítása mellett valósíthatják meg elképzeléseiket, de a Monostori erődöt érintő részek munkáihoz jelentős támogatással járul hozzá Komárom önkormányzata is.
    Az erődben 18 ezer négyzetméterrel bővül a biztonságosan látogatható terület annak köszönhetően, hogy a beruházás során megtisztítják, kitakarítják az úgynevezett belső- és külső kazamatákat, s a ma még nem látogatható területeken elvégzik a lőszermentesítést, így biztosítva, hogy e páratlan építészeti és hadiépítészeti elemeket a látogatók akár tárlatvezetéssel, akár egyénileg is megismerhessék.
    A munkák során felszabadult területen a kazamaták építészettörténeti és katonai funkcióját bemutató kiállítást, valamint az erőd “szovjet korszakába” bepillantást nyújtó tárlatot terveznek. Az erődrendszer népszerűsítésére kiadvány készül, s a projekt keretében olyan eszközök is beszerzésre kerülnek, melyekkel a várárok egy szakaszán a kortárs művészetnek helyt adó performansz tér kerülhet kialakításra.
    A Monostori Erőd Nonprofit Kft. által kezelt komáromi nevezetesség látogatottsága az elmúlt három évben folyamatosan emelkedett, és megközelíti az évi 100 ezer főt. Húsz-huszonöt kisebb-nagyobb rendezvénnyel és 10-15 időszaki kiállítással várják a látogatókat, melyek közül kiemelkedik a Nemzetközi Kutyakiállítás, az AlfaCity Alfa Autós találkozó és az Amerikai Autó Fesztivál. Ezeket esetenként 10000-nél is többen keresik fel.
    Az erődben a munkák már megkezdődtek, befejezésük határideje 2014. szeptember 30.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>