Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Az 1919-es pozsonyi sortűz áldozataira emlékeztek a Felvidéken

A csehszlovák légió katonái által 1919-ben leadott pozsonyi sortűz áldozataira emlékeztek felvidéki magyarok a tragédia évfordulóján kedden Pozsonyban, a Csalogányvölgyi temetőben.

1919. február 12-én Pozsonyban több ezer fős, főként a város magyar és német lakóiból álló tömeg tüntetett, tiltakozva, hogy a várost megszállták csehszlovák légió katonái.
A hajdani Vásár téren magyar zászlókkal felvonuló békés tömeg skandálását, az Éljen Magyarország-jelszó hangoztatását a csehszlovák katonák provokációnak minősítették, ezért éles lőszerrel a tüntetők közé lőttek, majd szuronnyal támadtak a menekülő emberekre. A támadásnak nyolc halálos áldozata és több mint száz sérültje volt.
A csehszlovák katonák áldozatainak emlékét az esemény évfordulóján minden évben Pozsony Csalogányvölgyi temetőjében, az áldozatok végső nyughelyén idézik fel a pozsonyi magyarok, a Csemadok kulturális szervezet, a Pozsonyi Casino társulás és a József Attila Ifjúsági Klub szervezésében.
A keddi megemlékezésen Brogyányi Mihály, a Csemadok óvárosi alapszervezetének az alelnöke emlékezett a tragédiára. Beszédében hangoztatta: az akkori szomorú esemény egy olyan folyamatnak volt az elindítója, amelynek következtében az egykori Pozsonyból, ahol békésen éltek egymás mellett a több nemzetiséghez tartozó lakók, mára egy olyan Pozsony lett, ahol a magyar “törpeminoritásnak” számít.
“Egy olyan városból, ahol a mi nyelvünk, a mi kultúránk, ha nem is egyedül, de domináns szerepet töltött be (…) egy olyan város lett, ahol sokan már nem is tudják, hogy magyar lakossága is van” – hangsúlyozta. Hozzátette: remélhetőleg eljön az az idő, amikor a felvidéki magyarokat ért ilyen és ehhez hasonló tragédiák áldozataira való megemlékezéseket senki sem fogja támadásként értékelni.
A megemlékezés végén az áldozatok sírhelyén Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete, valamint a szervezők koszorúkat és virágokat helyeztek el.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>