Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Átlagon felüli a lakosság egyharmadának szeszfogyasztása Szlovákiában

Szlovákia felnőtt korú lakosságának közel egyharmada fogyaszt rendszeresen az átlagnál nagyobb mennyiségű alkoholt, a fiatalok korosztályának minden második képviselője pedig időről időre a részegségig leissza magát – közölte szerdán egy felmérés adataira hivatkozva Ivan Novotny az AT szanatórium igazgatója.

    Ivan Novotny szerint Szlovákiában a lakosság megközelítőleg 3 százaléka alkoholista, ez mintegy 150 ezer embert jelent, ugyanakkor ennél sokkal gyakoribb a rendszeres átlagon felüli szeszfogyasztás, ami minden harmadik emberre jellemző.
    Az alkoholisták számához képest elenyészően kevesen vannak azok, akik intézeti kezelés keretében próbálnak megszabadulni ettől a függőségüktől. Bár évente átlagosan közel hatezer új alkoholistát diagnosztizálnak Szlovákiában, azoknak a száma, akik kezeltetik is magukat alig néhány százra tehető évente. Egy korábbi felmérés szerint az országban minden ötödik férfi a mértéktelen alkoholfogyasztás következményeként leli halálát.
    Lubomír Okruhlica a Drogfüggőségek Kezelésének Központja (CpLDZ) igazgatója szerint Szlovákiában a társadalom többsége az alkoholizmusra nem mint gyógyítható betegségre tekint. Az alkoholizmus megítélése, valamint az, hogy – nem szakmai megítélés szerint – kit tartanak egy adott közegben alkoholistának, meglehetősen nagy eltéréseket mutat az ország egyes régiói szerint. Lubomír Okruhlica szerint azonban általánosságban elmondható, hogy vidéken hétköznapibbnak számít a rendszeres szeszfogyasztás.
    Szlovákiában az egy főre jutó éves szeszfogyasztás meghaladja a 13 liter tiszta alkoholt és az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Szlovákia a felnőttek egy főre eső alkoholfogyasztása terén világszinten a 19-ik, Európában pedig a 18-ik helyen van.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>