Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Alapszabály-módosításra készül az MKP és a Most-Híd

Alapszabály-módosítás és névváltoztatás vár a Magyar Koalíció Pártjára (MKP) szeptemberben, a Most-Híd szlovák-magyar párt pedig új vezetőségi tagok választásával köti össze alapszabályának megváltoztatását.

    A Berényi József vezette MKP szeptember 22-én Füleken tartja országos kongresszusát, a Bugár Béla vezette Most-Híd közgyűlésének küldöttei pedig ugyanezen a napon Rimaszombatban döntenek a változtatásokról.
     “Már javában zajlanak a járási konferenciák, amelyeken megfogalmazzák a párt elnöksége által már jóváhagyott alapszabály-tervezettel kapcsolatos észrevételeiket” – mondta az MTI-nek Bárdos Gyula, az MKP országos tanácsának elnöke. Rámutatott: az alapszabály-módosítást az tette indokolttá, hogy a párt az új körülmények között is teljesíteni tudja a szlovákiai magyar közösség számára fontos feladatokat. “Az előző alapszabály még egy monopolhelyzetben lévő parlamenti párt alapszabálya volt, ezt most a népszámlálási adatokat és a jelenlegi helyzetet figyelembe véve kell módosítani” – fogalmazott Bárdos, aki szerint az új alapszabály elfogadását követően a párt korszerűbb, nyitottabb lesz és egyszerűbbé válik a tagság felvétele is.
    A rimaszombati kongresszuson döntés születik a még idén valószínű tisztújító közgyűlés pontos időpontjáról és a párt új nevéről is. Ez utóbbi kapcsán leggyakrabban a Magyar Közösség Pártja elnevezést említi a szlovákiai sajtó, de több egyéb lehetőség is felmerült. “Különböző javaslatok vannak, a minimális változtatástól a teljes változtatásig, de akadnak fantázianevek is” – mondta el Bárdos, aki a konkrét megnevezési lehetőségekre nem akart kitérni.
    A Most-Híd Rimaszombatban esedékes közgyűlésén is több téma kerül terítékre. Solymos László, a szlovák-magyar párt parlamenti klubjának elnöke ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: az aktuális belpolitikai helyzet megvitatásán kívül, várhatóan arról is határozatot hoznak, hogy a párt megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Néppárt (EPP) struktúráihoz. A szeptemberi közgyűlésen döntést születik a párt vezetésében az elmúlt hónapok során megürült posztok betöltéséről is. Ez utóbbit részint az tette indokolttá, hogy a Most-Híd elnökségéből még  tavasszal ketten is távoztak. Egyikük, Vörös Péter a pártban betöltött minden funkciójáról lemondott, majd egy hónappal később Pfundtner Edit alelnök lépett ki a pártból. Másrészt pedig az, hogy a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosi posztját betöltő A. Nagy László a kinevezését követően felfüggesztette elnökségi tagságát.
    Változások várnak a Most-Híd alapszabályára is. “Az alapszabály-módosítás azt célozza, hogy rugalmasabbá tudjuk tenni a párt működését és struktúráját” – mutatott rá Solymos, aki szerint a változtatást az elmúlt három év során megmutatkozott hiányosságok kiküszöbölése indokolja. Hozzátette: a párt fejlődését lehetővé tevő változtatásokat kívánnak eszközölni az egyes kerületi struktúrákban, ezek például a járási szervezetek taglétszámát és a kvótahatárokat érinthetik. “A kongresszus elé terjesztendő változtatások konkrétumai még nem véglegesültek, azokról az addig sorra kerülő elnökségi ülésen születik döntés” – mutatott rá Solymos László.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>